Zajednički projekt
73

Općine Centar i Stari Grad otvaraju Centar za zdravo starenje

FENA
Načelnici općina Centar i Stari Grad, Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić, potpisali su danas Memorandum o poslovnoj saradnji na implementaciji projekta Centar za zdravo starenje.

Prostorije budućeg centra su u vlasništvu Općine Centar, u ulici Muhameda Kantardžića, zgrada Svjetlosti, površine 200 kvadratnih metara, a Općine će zajednički osigurati sredstva potrebna za implementaciju ovog projekta, renoviranje prostorija.

"Želimo da stvorimo ugodan ambijent za penzionere, da pružimo ljepšu budućnost našim roditeljima, nanama, dedama", kazao je Ajnadžić i dodao da je puno veći interes za ovakvim centrima nego što su mogućnosti, stoga je i bila ideja da se dvije općine udruže i zajedno rade na projektu.

Načelnik Hadžibajrić je naglasio da će obje općine participirati u otvorenju centra, kao i finansiranju njegovog rada, a zvanično otvorenje planirano je za Dan Općine Centar u maju ove godine. Korisnici će biti penzioneri obje općine.

Predsjedavajući vijeća Općine Stari Grad Jusuf Pušina i Općine Centar Karolina Karačić su kazali da će penzioneri od danas imati još jednu prostoriju u kojoj će se družiti, „to su naši roditelji, rađali su djecu koja su se borila za ovu državu, utkali su sebe u BiH i oni su zaslužili da žive ugodne penzionerske dane" .

Centri za zdravo starenje u Nedžarićima i Marijin dvoru imaju šta ponuditi osobama treće životne dobi, od 12 aktivnosti ove osobe mogu izabrati ono što najviše vole, ali, kako je istaknuto, najbitnije je da su općine senzibilizirane da prepoznaju osobe treće životne dobi.

Općina Centar, kako je najavljeno, otvorit će još jedan centar za zdravo starenje na prostotu Koševa 2.