Sarajevo
98

Općina u klin, Stojnić u ploču: Sud će riješiti spor vezan za Tesla Pub

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Općina Stari Grad je, kako je to saopćeno, zakupcu poslovnog prostora u ulici Saliha Hadžihuseinovića Muvekita broj 1 Denisu Stojniću, zbog neplaćanja duga za zakup u iznosu od 370 hiljada KM, naložila da napusti prostorije, nakon čega je za danas zakazana deložacija. S druge strane, Stojnić tvrdi da je to nepostojeći dug, jer su mu zaračunavali 167 kvadrata prizemlja, kako je stajalo u oglasu, iako je sudski vještak naknadno utvrdio da prizemlje objekta ima samo 100 kvadrata. Zbog toga je podnio tužbu.

Općina Stari Grad je 17. juna 2015. godine objavila javni oglas o dodjeli u zakup poslovnog prostora ukupne površine 167 metara kvadratnih, gdje se sada nalazi Tesla Pub. Denis Stojnić je ponudio cijenu od 105 KM po metru kvadratnom, zbog čega mu je kao najboljem ponuđaču poslovni prostor dodijeljen.

Stojnić je za Klix.ba kazao da je nakon renoviranja objekta uvidio da nema toliko kvadrata, za šta se požalio u Općini Stari Grad i poslao im predtužbu. Nakon toga ih je i tužio.

"Sudski vještak je izašao na teren i utvrdio da nema 167 kvadrata prizemlja, već samo 100 kvadrata. Za to sam tražio odštetu, povrat uloženih sredstava i novi ugovor", kazao je Stojnić za Klix.ba.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da zakupac nije ispunjavao ugovorne obaveze, tj. nije plaćao zakupninu, zbog čega su i oni pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuli sudski spor za naplatu duga.

U cilju iznalaženja kompromisnog rješenja, u prethodnom periodu pokušao se postići dogovor i potpisati Sporazum o vansudskoj nagodbi.

"Septembra 2016. godine je gospodin Ibrahim Hadžibajrić razgovarao sa mnom i s mojim advokatom o novom stanju, o vansudskoj nagodbi, jer je znao da će izgubiti na sudu. On je meni ponudio vansudsku nagodbu, da bismo na kraju prihvatili njegov prijedlog. Njegov prijedlog je bio 33 KM po kvadratu prizemlje i 16,5 KM galerije. On je bio predlagač nagodbe koja se potom spušta na Općinsko vijeće. Za nagodbu je glasao 21 vijećnik. Na redovnoj sjednici broj tri dopredsjedavajući Irfan Čengić čita zaključak i pod broj tri kaže da se ovlastilo ono što je već dogovoreno, i cijene i kvadrati, što stoji u materijalu i prijedlogu Ibrahima Hadžibajrića. To ima i na videozapisu zabilježeno", rekao nam je Stojnić.

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da je načelno postignut dogovor o cijeni, ali da je Općina postavila uslov da Stojnić jednokratno isplati dug koji je nastao do 31. decembra 2016. godine. Bio je to, kako ističu, preduslov za potpisivanje sporazuma, koji nije ispunjen, zbog čega načelnik Općine Stari Grad nije potpisao vansudsku nagodbu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Ovdje nema nikakvog duga od 370 hiljada KM, koliko on govori, jer nema toliki broj kvadrata. On je bio predlagač vansudske nagodbe jer je vidio da je njegova služba pogriješila. Sudski vještak je to utvrdio. Ja srećom nikad tužbu nisam povukao, jer sam čekao da on potpiše. Sutkinja lično izlazi 17. augusta da utvrdi ima li toliko kvadrata. On želi mene što prije izbaciti, da ne bi do toga došlo. On remeti sud", kazao je Stojnić.

Dodao je da će sada predati i prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je promijenio zaključak koji je Irfan Čengić čitao.

"Nije se pridržavao vansudske nagodbe. Ovo je diskriminacija jedne porodice, a ne evropski put", zaključio je Stojnić.

Službenici Općine Stari Grad nisu deložirali danas zakupca, iako će se agonija nastaviti do daljnjeg.