Reagovao i Sud
188

Općina Trnovo nezakonito srušila baštu ugostiteljskog objekta na Bjelašnici

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Služba za inspekcije poslove Općine Trnovo izvršila je rušenje bašte ugostiteljskog objekta "Bistro baza" na Babinom Dolu na Bjelašnici početkom ovog mjeseca uprkos tome što se bašta, kako tvrdi vlasnik ovog objekta Midhat Smajić nalazi na privatnom zemljištu koje je vlasnik uredno zakupio.

Prema njegovim riječima, Općina Trnovo provodi svoju volju na nezakonit način jer nemaju nikakvu nadležnost nad zemljištem u privatnom vlasništvu niti mogu vršiti bilo kakve radnje bez pravnosnažne sudske odluke. Smajić je putem svojih advokata prijavio Općinu Trnovo MUP-u KS, te podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS.

Uprkos tome, općinska inspekcija je bagerom srušila drvenu ljetnu baštu površine 50 metara kvadratnih.

"Objekat postoji od decembra 2016. godine i od općine smo dobili sve potrebne saglasnosti, a imamo i ugovor o iznajmljivanju parcele na kojoj se nalazi bašta", rekao je Smajić.

Osam dana nakon što je bašta srušena, Općinski sud u Sarajevu izdao je rješenje kojim se nalaže Općini Trnovo da obustavi aktivnosti na rušenju i uklanjanju bašte ugostiteljskog objekta na Babinom Dolu na Bjelašnici, te zabranjuje poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji koje bi za rezultat imale rušenje ili uklanjanje izgrađenog objekta za pružanje ugostiteljskih usluga površine 76 metara kvadratnih sve do pravomoćnogo končanja postupka po tužbi za utvrđivanje i uknjižbu prava građenja na predmetnoj parceli.

Općina Trnovo je dužna i platiti Smajiću 639 KM kao nadoknadu za troškove postupka.

U obrazloženju rješenja Općinskog suda navodi se kako su tokom uklanjanja bašte pokidani električni kablovi od rasvjete, te da nisu postavili nikakvu zaštitnu ogradu prilikom izvođenja radova čime su ugrozili sigurnost gostiju u objektu. Također, kazali su kako je riječ o objektu trajnog karaktera, a ne montažno-demontažnom jer je izgrađen od čvrstih materijala. Također, navodi se kako je Općina Trnovo dala obećanje da će, kada se steknu uslovi, parcela biti prodata Smajiću.

Iz Općine Trnovo kazali su nam kako je riječ o javnoj površini koja je Rješenjem Općine Trnovo Midhatu Smajiću data na privremeno korištenje za postavljanje privremenog montažno demontažnog objekta za pružanje ugostiteljskih usluga.

"Korisniku je dato na privremeno korištenje i 50 metara kvadratnih kao ljetna bašta uz privremeni objekat u mjesecima januar, februar, juni, juli i august. Period korištenja javne površine je jedna godina od dana pravnosnažnosti odobrenja za građenje. Odobrenje za građenje je izdato 7.11.2016. godine. Razlog uklanjanja objekta je istek roka korištenja javne površine. Odredbama odobrenja za građenje definisano je da je korisnik javne površine obavezan obavezan da po isteku odobrenje ili kada nalaže javni interes dužan lokaciju urediti i dovesti u prvobitno stanje o svom trošku", navode iz Općine Trnovo.

Dodaju kako Smajić nije predao zahtjev za nastavak korištenja javne površine, te da ovo zemljište nije prodano.