Sarajevo
15

Općina Stari Grad: Uvodi se rad u smjenama, otkazana sjednica vijeća i Dani Općine

Dž. P.
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Prateći preporuke Vlade FBiH donesene na jučerašnjoj tematskoj sjednici o uvođenju posebnih mjera zaštite kojima će se spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, načelnik Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku o uvođenju dvokratnog radnog vremena u Općini Stari Grad.

Od sutra će uposlenici Općine raditi u smjenama od 07:30 do 11:30 sati i od 12-16 sati, pritom vodeći računa da istovremeno u prostorijama boravi što manje uposlenika.

Podsjećamo, Vlada FBiH je jučer donijela preporuku da poslodavci koji zapošljavaju veći broj radnika izvrše reorganizaciju radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava, a rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene, kako bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu. U općini Stari Grad ostaje na snazi privremena mjera kojom je ograničeno kretanje građana/stranaka unutar općinske zgrade, te se i dalje stranke primaju samo u šalter sali.

Također, u skladu s preporukom o otkazivanju sastanaka koji podrazumijevaju veći broj učesnika, neće biti održana 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, koja je planirana za 26. mart.

Iz istog razloga, otkazuju se i drugi planirani sadržaji. Općinski štab civilne zaštite Općine Stari Grad je još na vanrednoj sjednici održanoj u nedjelju, 15. marta, razmatrao najavljene događaje u organizaciji Općine Stari Grad u narednom periodu. Zaključeno je da je, u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, održavanje događaja potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, te održati samo neophodne i neodložne programe.

U tom smislu, Općinski štab i komandant štaba, načelnik Ibrahim Hadžibajrić predložili su otkazivanje programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad.

"Imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli, naša je dužnost da eliminišemo svaku mogućnost širenja virusa. To znači da ćemo otkazati sve planirane programe koji se ne moraju održati, uključujući i Dane Općine Stari Grad. I mnogo razvijenije zemlje su isto postupile. Upravo smo dobili dopis iz našeg prijateljskog grada Bursa i Općine Osmangazi iz Turske da su i oni otkazali obilježavanje Dana Općine iz predostrožnosti", izjavio je načelnik Hadžibajrić. On je poručio da ukoliko prođe opasnost od širenja zaraze, sjednica se može održati u smanjenom obimu.

"Ne postoji ništa što je važnije od zdravlja ljudi i poduzet ćemo sve mjere da ga zaštitimo, kako građane, tako i naše uposlenike i vijećnike“, rekao je Hadžibajrić.

Usljed vanredne situacije izazvane pojavom koronavirusa, općinski načelnik i Općinski štab civilne zaštite ranije su donijeli mjere kojim se izdvaja 500.000 KM za jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u Starom Gradu, cijena zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine, kao i reklama, smanjuje za 50% sve do kraja aprila, radno vrijeme ugostiteljskih objekata u ovoj općini skraćuje do 22 sata, a građanima je omogućeno besplatno korištenje parkinga u javnoj podzemnoj garaži prekoputa Vijećnice do kraja ovog mjeseca, kako bi se umanjili njihovi svakodnevni troškovi života.