Pitanje zakupnine
35

Općina Stari Grad uputila demant na navode Hotela Central, tvrde da je Čengić govorio istinu

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Općine Stari Grad uputili su demant na tvrdnje Hotela Central da načelnik Irfan Čengić prilikom gostovanja u emisiji Klix Studio nije govorio istinu sa tvrdnjom da za kiriju plaćaju tri do četiri hiljade KM.
"Općinski načelnik je predmet 'Hotela Central' i objekta 'NA -MA' , čiji je zakupoprimac privredno društvo TEMPLEVILLE DEVELOPMENTS LIMITED BH d.o.o. Sarajevo, predao u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, zbog sumnji da se kroz nesavjestan rad u službi i zloupotrebu položaja omogućio štetan ugovor o zakupu, koji je suprotan zakonu i općinskim odlukama.
U cilju zaštite općinske imovine, ovaj slučaj nećemo posebno komentarisati, niti ćemo poduzimati radnje do tužilačke odluke u ovom predmetu.

Radi informisanja javnosti objavljujemo podatke o visini zakupnine privrednog društva TEMPLEVILLE DEVELOPMENTS LIMITED BH d.o.o. Sarajevo u skladu sa ugovorima, za koje postoji opravdana sumnja da su štetni za Općinu Stari Grad Sarajevo, te da nisu u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, a čega je vidljivo da je Općinski načelnik govorio istinu o visini predmetne zakupnine.

Naime, prema navedenim ugovorima zakupoprimac je dužan Općini kao zakupodavcu plaćati godišnju zakupninu, u iznosu 2,5% od bruto prihoda koje isti ostvari korištenjem dva objekta-prostora u prethodnoj godini, za poslovni objekat-prostor „Hotel Central“ u ulici Ćumurija broj 8, ukupne, površine 2.195,87 m2 i poslovni objekat–prostor 'NA-MA' u ulici Zelenih beretki broj 22, ukupne površine 1.521,22 metara kvadratnih (m2).

Zakupoprimac je Općini za oba poslovna prostora za:

  1. godinu uplatio godišnju zakupninu u ukupnom iznosu od 14.478,34 KM (što mjesečno predstavlja iznos od 1.206,52 KM);
  2. godinu uplatio u ukupnom godišnjem iznosu od 30.114,43 KM (što mjesečno predstavlja iznos od 2.509,53 KM);
  3. godinu uplatio u ukupnom godišnjem iznosu od 37.634,62 KM (što mjesečno predstavlja iznos od 3.136,21 KM);
  4. godinu uplatio u ukupnom godišnjem iznosu od 45.418,03 KM (što mjesečno predstavlja iznos od 3.784,83 KM).

Objekat Hotel Central, prema važećoj Odluci o dodjeli u zakupu poslovnih zgrada i poslovnih prostora u Općini Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo nalazi se u C kategoriji ulica, za koju najniža mjesečna cijena zakupnine iznosi 10,00 KM po m2, dok se poslovni objekat "NA-MA" nalazi u B kategoriji ulica, za koju najniža mjesečna cijena zakupa iznosi 18,00 KM po m2.

Također, ističemo da je priznavanje uloženih sredstava zakupoprimca u rekonstrukciju poslovnog objekta - prostor 'Hotel Central', prema zaključenom ugovoru, regulisano kroz fiksni dio zakupnine u ukupnom iznosu od 6.321.350,95 KM, zaključno sa 2009. godinom, a prema nalazu ovlaštenog sudskog vještaka, nakon čega je zakupoprimac počeo sa plaćanjem godišnjih zakupnina.

Napominjemo da je riječ o pitanju o kojem nemamo namjeru dalje diskutovati putem medija, s obzirom na to da imamo puno povjerenje u nadležno Tužilaštvo i njihov temeljit i predan rad. Općina će nastaviti poduzimati radnje s ciljem zaštite općinske imovine, a u skladu sa pozitivnim propisima", tvrde iz općine.