BiH
0

Općina Stari Grad sufinansira sanaciju stepeništa Muzeja "Alija Izetbegović"

FENA
Općina Stari Grad sufinansirat će projekt sanacije vanjskog stepeništa Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović".

Ugovor o finasiranju ovih radova potpisali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Muzeja Adnan Žiško.

Po riječima načelika Hadžibajrića, Općina Stari Grad je u zadnjih sedam-osam godina na različite načine učestvovala u pomaganju rada Muzeja.

"Ove godine smo izdvojili sredstva u visini 10.000 KM. Ako se uzme u obzir zadnjih pet-šest godina taj iznos bi se popeo na nekih 35 do 40 hiljada KM. Ovom prilikom želim da naglasim da su se u zadnje vrijeme uključile još dvije općine za pomoć muzeju, ali do tog perioda mi smo bili jedina općina koja pokušavala održati u životu muzej, koji je otvoren 2007. godine. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje stajati na dispoziciji kada je u pitanju pomoć Muzeju", kazao je Hadžibajrić.

Direktor Muzeja Adnan Žiško izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuirane saradnje s Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem.

"Muzej će ove godine obilježiti 15. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića. Naša je ideja da Muzej do 19. oktobra, kada je u pitanju stalna postavka, osvježimo i obnovimo objekat koji je useljen prije 11 godina. Ovo je izuzetno značajno jer objekat posjećuju visoke delegacija i turisti iz cijelog svijeta. Ovaj Muzej je ogledalo sveukupnog društva i našeg odnosa prema prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, tako da ja ovaj odnos Općine Stari Grad za svaku pohvalu", kazao je Žiško.

Dodao je da je Muzej prošle godine imao dosta dobru saradnju s općinama Centar i Novi Grad, ali da ostale općine nisu toliko uključne i zainteresirane.

Žiško je najavio da je do kraja godine planiran projekt iluminacije muzeja.

"Vjerujem da ćemo i taj projekt realizirati, jer je Gradska uprava Grada Sarajeva iskazala zainteresiranost da nam pomogne. Vjerujem da ćemo do oktobra imati jedan reprezentativni objekat kako za BiH tako i za sve poštovaoce Alije Izetbegovića", kazao je Žiško.