Potpisani ugovori
0

Općina Stari Grad stipendira 215 učenika i studenata iz porodica boračke populacije

Klix.ba
Ugovore o dodjeli mjesečnih stipendija za školsku 2016/2017. godinu danas je potpisalo 90 srednjoškolaca i 125 studenata iz općine Stari Grad. Iz budžeta Općine Stari Grad za ove namjene izdvojeno je oko 200.000 KM. U posljednjih osam godina ukupno je za stipendiranje učenika i studenata iz porodica boračke populacije izdvojeno je oko 1.3 miliona KM.

Ugovore sa stipendistima potpisao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je iskoristio priliku da im čestita na uspjehu koji postižu i zaželi im jednak uspjeh i u budućem ostvarivanju kroz profesije koje su izabrali.

"Za stipendiranje učenika i studenata boračke populacije u posljednjih osam godina izdvojili smo oko 1,3 miliona KM što je znatno više nego u prethodnom periodu. Ovaj trend ćemo nastaviti jer znamo koliko je važno ulagati u obrazovanje mladih ljudi. Osim toga, posljednjih godina stipendiramo i izrazito nadarene učenike i studente, a od ove godine uveli smo i stipendiranje onih koji izučavaju stare zanate", kazao je Hadžibajrić. Dodao je da se za stipendije izdvajaju prilično velika sredstva imajući u vidu ukupan budžet Općine Stari Grad.

"Mladost i znanje su neprocjenjivo bogatstvo, a vjerujem da ste vi budući naučnici, profesori, ministri, ugledni i obrazovani ljudi. Želim poručiti da brinete i vodite računa o ovoj zemlji. Stipendije koje vam dodjeljujemo su simbolične i u okviru su mogućnosti Općine Stari Grad, ali one nose nadu, sreću, zadovoljstvo i želju da steknete što bolje znanje, koje je budućnost Bosne i Hercegovine", poručio je stipendistima predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Učenici i studenti koji su dobili stipendije uglavnom ističu da će ih koristiti za potrebne materijale i literaturu, ali i za druge potrebe.

Merima Cico, maturantica u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije kaže da će joj stipendija pomoći u pripremama za upis na fakultet.

"Stipendija će mi koristiti za nabavku potrebnog materijala i literature, a također i za malu maturukoju ću uskoro polagati. Ovo je prvi put da dobijam stipendiju ovakve vrste", kazala je Merima Cico.

Prvi put stipendiju je dobila i Emina Hamza, studentica prve godine Veterinarskog fakulteta. "Stipendija će značiti mnogo za ovu fazu mog školovanja, prvenstveno za kupovinu potrebnih udžbenika i materijala za nastavu", kazala je Hamza.

Eldar Popara, učenik Pete gimnazije, uspješan je i u sportu. "I ja prvi put primam stipendiju od Općine Stari Grad i zahvalan sam na tome. Aktivan sam dosta u sportu, pa će mi stipendija zasigurno pomoći da poboljšam rezultate na tom planu, ali naravno i za poboljšanje uspjeha u školi i povećanja prosjeka ocjena", kazao je Popara.

Općina Stari Grad je, putem Službe za socijalnu i boračko-invalidsku zaštitu, raspisala je javni poziv za stipendiranje učenika i studenata za školsku 2016/2017. godinu. Pravo učešća imala su djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i šehidskih, odnosno porodica palih boraca, koji su na redovnom školovanju u srednjim školama i fakultetima u Kantonu Sarajevo.