BiH
54

Općina Stari Grad Sarajevo: Za prvo i drugo novorođenče 300 KM

FENA
Umjesto dosadašnjih 200 KM, naknada za svako prvo i drugo novorođeno dijete u općini Stari Grad iznosi 300 KM, a za svako naredno novorođeno dijete 450 KM.

Umjesto dosadašnjih 200 KM, naknada za svako prvo i drugo novorođeno dijete u općini Stari Grad iznosi 300 KM, a za svako naredno novorođeno dijete 450 KM.

Naime, od 1. januara ove godine počela je primjena novog Pravilnika o visini i načinu isplate jednokratne novčane pomoći porodiljama iz Starog Grada.

Novim Pravilnikom, koji je prošle godine usvojilo Općinsko vijeće, regulisani su uslovi, način i postupak dodjele jednokratne novčane pomoći porodiljama sa prebivalištem na području općine Stari Grad Sarajevo.

Pravo na tu pomoć imaju porodilje koje imaju prebivalište na području općine najmanje jednu godinu do dana poroda.

Ako porodilje imaju status raseljenog lica, također moraju imati boraviše na području općine u trajanju od jedne godine do dana poroda.

Izuzetak od tog pravila od jedne godine boravka mogu biti porodilje koje su stupile u brak s muškarcem koji ima prebivalište u Starom Gradu duže od jedne godine.

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć podnosi se najviše 60 dana od rođenja djeteta.

Prema informacijama iz Službe za socijalnu i boračko-invalidsku zaštitu Općine Stari Grad, uvećane naknade dobit će osam porodilja za bebe koje su rođene ove godine.

Od tog broja, šest porodilja se prvi ili drugi put ostvarilo u ulozi majke i dobit će naknade u iznosu od 300 KM, dok su dvije porodilje rodile treće dijete i njima je naknada uvećana za 50 posto, pa iznosi 450 KM.

Prema evidenciji te službe, u prošloj godini podijeljeno je 69.800 KM jednokratnih novčanih naknada za 343 bebe rođene u Starom Gradu, u 2016.godine bilo je i šest blizanaca, saopćeno je iz Općine Stari Grad.