|

Općina Stari Grad Sarajevo će stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate

Općina Stari Grad Sarajevo će stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate
24
Klix.ba
3.3.2017. u 14:47
9
komentara
24

dijeljenja
Općina Stari Grad Sarajevo će stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate Posljednji užar na Baščaršiji
Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na posljednjoj sjednici usvojilo Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola koji izučavaju stare i deficitarne zanate, a sve u cilju motiviranja mladih ljudi i očuvanja tradicije na području starogradske općine.
Nakon što Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama i stupi na snagu, Služba za obrazovanje, kulturu i sport raspisat će Javni poziv za stipendiranje ovih učenika, koji će biti dostupan na općinskoj web stranici.

Planirana sredstva za stipendije u ovoj godini iznose 18.000 KM. Pravo na stipendiranje imat će učenici koji odluče izučavati stare tradicionalne zanate: filigranist, kujundžija, graver, kazandžija, puškar, krojač narodnih nošnji i odijela, krznar, krojač krzna i kože, remenar, sedlar, rukavičar, kapar, šeširdžija, proizvođač papuča (papudžija), časovničar (sahadžija), staklar, obrađivač optičkog stakla, staklopuhač, jorgandžija, oštrač, kovač, tašnar, izrađivač nanula i klompi, dimnjačar, brijač, užar i izrađivač vrpci (gajtandžija), bojadžija, kaligraf, grnčar.

Planirano je i stipendiranje deficitarnih zanimanja: vodoinstalater, keramičar, električar, tapetar, dekorater, optičar, obućar, krojač, limar, bravar, staklar, hemijski čistač, zlatar, slikanje na tekstilu i tekstilnim vlaknima i keramici.

Ulica Kazandžiluk na Baščaršiji Ulica Kazandžiluk na Baščaršiji


Potrebe stanovništva s područja općine Stari Grad nameću hitno rješavanje osposobljavanja što većeg broja mladih stanovnika za zanimanja iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata/zanimanja. Sagledavši ove potrebe stanovništva, a u cilju zaštite tradicionalnih i starih obrta, općinska administracija na čelu sa načelnikom se opredijelila za proceduru donošenja Pravilnika o stipendiranju učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih i zanata/zanimanja.

Također, jedan od razloga donošenja ovog Pravilnika je i činjenica da određena zvanja nije moguće steći kroz redovno srednje obrazovanje u Kantonu Sarajevo, pa je u ovom Pravilniku predviđena motivacija i za šegrte koji odluče da svoje zvanje steknu kod majstora starih tradicionalnih zanata.

Da bi se prijavili za stipendiju učenici i šegrti morat će dokazati da imaju prebivalište na području općine Stari Grad duže od tri godine i nalaze se na redovnom školovanju u srednjim školama. U slučaju šegrta, morat će dokazati da stiču zvanje kod majstora starih zanata. Aplikanti neće smjeti biti stariji od 20 godina prilikom podnošenja prijave.

Dodatne bodove pri odabiru stipendista određivat će uspjeh u školi, kao i učešće na školskim takmičenjima i eventualne osvojene nagrade.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...