Uputili otvoreno pismo
42

Općina Stari Grad: Pravosuđe pokreće procese kojima se pokušava narušiti ugled uposlenika i načelnika

B. R.
Ilustracija: Općina Stari Grad Sarajevo
Ilustracija: Općina Stari Grad Sarajevo
Sekretar organa državne uprave Općine Stari Grad Sarajevo i rukovodioci općinskih službi na adrese nekoliko domaćih i međunarodnih institucija te ambasada su uputili otvoreno pismo u kojem tvrde da su pokrenuti procesi kojima se pokušavaju narušiti ugled lokalne zajednice na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.

Kao razlog za obraćanje pismom naveli su sve učestalije zahtjeve Općini i načelniku za dostavu dokumentacije postupajući po raznim anonimnim prijavama, kako su istakli, identifikovanih i neidentifikovanih osoba.

"Što je tretirano na isti način, a što je dosad nezabilježena praksa u uređenim pravnim sistemima", dodali su.

Poručili su da će ispoštovati sve zakonske obaveze.

"Prije svega, želimo naglasiti da će Općina Stari Grad Sarajevo ispoštovati sve zakonske obaveze i dostaviti traženu dokumentaciju, bez obzira na obim i količinu posla koji nam je dodatno nametnut", ukazali su u otvorenom pismu.

Zatim su obrazložili o kakvim je procesima riječ.

"Kako bi bilo jasnije o čemu se radi, naglašavamo da je Općini Stari Grad Sarajevo i Općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću od početka septembra ove godine do danas, od strane Federalne uprave policije i Općinskog suda po čijem zahtjevu postupa Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tražena kompletna dokumentacija po 25 odvojenih i veoma složenih predmeta po kojima su postupale nadležne službe", naveli su.

Potcrtali su da su među zahtjevanim predmetima i oni koji su, kako su naveli, stari više od decenije i datiraju od 2007. godine (prije prvog mandata općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića) kada su po njima postupale različite službe i organi u okviru Općine i pohranjeni su u veoma obimnoj arhivi što zahtijeva dodatno vrijeme, angažman i resurse.

Naglasili su da Općina ima planove rada za tekuću godinu, naredne dvije i tri godine, kao i zakonske rokove za rješavanje tekućih predmeta.

"Usljed pandemije koronavirusa, uspostavili smo potpuno novi, jedinstveni način komunikacije sa građanima gdje im zbog nemogućnosti da se kreću unutar općinske zgrade, omogućavamo komunikaciju na otvorenom, u mjesnim zajednicama kroz 'Prijeme stranaka na otvorenom', što radimo tri puta sedmično. Pored svega ovoga, veoma je teško odgovoriti i udovoljiti ovolikim zahtjevima za koje smatramo da su potpuno neopravdani i neutemeljeni. Istovremeno, bitno utječu na naš rad jer smo konstantno izloženi ogromnom pritisku, kako od strane istražnih organa, tako i određenih medija", tvrde.

Postavili su nekoliko pitanja.

"Da li se ovdje radi o smišljenoj kampanji političkih stranaka koje mogu utjecati na policijsko-obavještajne organizacije u našoj zemlji i neovisno pravosuđe u kojoj smo mi – državni službenici i namještenici, žrtve političkih manipulacija? Da li je ovo praksa koja se provodi i u drugim organima uprave ili je 'privilegija' koju imamo samo mi u Općini Stari Grad? Zašto se od nas u periodu od 25 dana traži dokumentacija za 25 složenih predmeta, a među njima su i neki davno završeni? Naša je obaveza raditi u skladu sa zakonskim propisima i apsolutno stojimo iza svega što smo uradili i spremni smo dostaviti sve što je od nas traženo, ali bi se trebalo postaviti pitanje zašto baš sada, mjesec dana prije početka izborne kampanje?", ukazali su.

Za njih je prethodno spomenuto pokušaj narušavanja ugleda Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića te osporavanje postignutih rezultata u prethodnom periodu za koje smatraju da nisu upitni.

"Naročito iz razloga što su u prethodnih 12 godina brojne nezavisne međunarodne, kao i domaće nevladine organizacije općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i Općini Stari Grad Sarajevo dodijelile najveća priznanja za transparentnost, kao i za postignute rezultate u radu. Mi, rukovodeći službenici, u Općini Stari Grad Sarajevo, ponosni smo na te rezultate, priznanja i na činjenicu da radimo u instituciji kojom rukovodi općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić", potcrtali su u otvorenom pismu.

Kao cilj ovakvog javnog istupa naveli su skretanje pažnje onima, kako su naveli, kojima je upućeno da su svjesni manipulacija koje se vrše i o tome su već ranije obavijestili nadležne organe, kao i međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini i ambasade.

"Ovakvo djelovanje više ne oslikava rad nezavisnog pravosuđa u našoj zemlji, već upravo suprotno, zavisnog pravosuđa čije smo žrtve", mišljenja su.

Pozvali su istražne organe da, kako su istakli, sakupe iz svojih ladica sve anonimne prijave i prijave sa identifikovanim prijaviteljima koje su ikad dobili, dobiju naredbe Suda i odrede datum u kojem će im Općina Stari Grad Sarajevo omogućiti da izvrše naredbu na način da će im svi predmeti i dokumentacija biti na raspolaganju.

"Na taj način pokazat ćemo našu opredijeljenost da postupamo prema naredbama suda, da radimo u skladu sa zakonskim propisima i da poštujemo sve principe transparentnosti", naglašeno je u otvorenom pismu uposlenika Općine Stari Grad.

Pismo je adresirano glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji, predsjednici Općinskog suda u Sarajevu Janji Jovanović, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji, premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, ministru unutrašnjih poslova Federacije Aljoši Čampari, ministru pravde Federacije Mati Joziću, premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministru unutrašnjih poslova KS-a Ismiru Juski, ministrici pravde i uprave KS-a Mersi Kusturi, visokom predstavniku Valentinu Inzku, šefu delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, njemačkoj ambasadorici Margaret Uebber, britanskom ambasadoru Matthewu Fieldu i francuskom ambasadoru Guillaumu Roussonu.