{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Stari Grad pomaže drugi Beton Fest

18.5.2013. u 09:36
17
0
Općina Stari Grad pomaže drugi Beton Fest
17
Općina Stari Grad pomaže drugi Beton Fest
Predstavnici Organizacionog odbora festivala 3D ulične umjetnosti Beton Fest, koji bi se krajem augusta ove godine trebao održati u Sarajevu, posjetio je u petak ,17. maja, Općinu Stari Grad.
Predstavnici Beton Festa kao dio Udruženja Progres koje stoji iza Festivala, razgovarali su sa načelnikom Općine Ibrahimom Hadžibajrićem te predstavili program ovogodišnjeg Beton Festa. Ovom prilikom delegacija se zahvalila načelniku Hadžibajriću za nesebičnu materijalnu i organizacijsku podršku koju je općina Stari Grad pružila u organizaciji prvog i veoma uspješnog Beton Festa, festivala ulične likovne umjetnosti u našoj zemlji.

Hadžibajrić je podržao ideju Beton Festa i obećao da će Općina Stari grad i ove godine pomoći Festival, kako organizacijski tako i logistički, posebno u nabavci slikarskih materijala, neophodnih učesnicima Beton Festa, koji bi se trebao održati po drugi put.

Prošlogodišnji Beton Fest, iako prvi takav događaj u našoj zemlji, privukao je veliku pažnju javnosti, te veliki broj renomiranih 3D Street Art umjetnika iz cijele Evrope, kao i naše zemlje. Festival je tako pružio priliku za afirmaciju domaćih mladih umjetnika, posebno studenata završnih godina Akademije
likovnih umjetnosti. Tokom dva dana domaći i strani umjetnici posebnom su kredom crtali na pločnicima ulica u centru Sarajeva. Beton Gest je, stoga, jedinstven umjetnički i društveni događaj na
ovim prostorima koji dokazuje da je kulturni život u našoj zemlji na tragu najaktuelnijih tokova u regiji,
Evropi i svijetu.

Inače, ulični festival slikanja je najpopularniji slikarski festival širom svijeta, na kojem učestvuju mladi
likovni umjetnici i od glavnog trga svoga grada na nekoliko dana učine da izgleda potpuno drugačiji.
Godine 1972. prvi međunarodni festival uličnog slikanja se održao u gradu Grazie di Curtatone u Italiji, a po uzoru na talijanske Madonnare koji su do Drugog svjetskog rata, putujući po Italiji na pločnicima gradova slikali vjerske motive.

Street Paint Festival (ulično slikanje) održava se svake godine širom svijeta, u gotovo svakoj zemlji, odnosno većem gradu. Ovakva vrsta festivala spaja mlade likovne umjetnike cijelog svijeta, koji kroz učešća na festivalima razmjenjuju znanja, vještine i iskustva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: