{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Stari Grad podržava razvoj poljoprivrede, stočarska proizvodnja bilježi svoj rast

8.1.2018. u 12:47
2
8
Općina Stari Grad podržava razvoj poljoprivrede, stočarska proizvodnja bilježi svoj rast
2
Poticaj stočarskoj proizvodnji u Starom Gradu dobilo je 55 korisnika iz ove općine koji se bave ovčarstvom, govedarstvom, peradarstvom i drugim. Projekat "Razvoj stočarstva u Starom Gradu" traje pet godina, a o njegovom uspjehu najviše svjedoči sve veći broj zainteresovanih korisnika.
Budžetom za 2017. godinu planirano je oko 20.000 KM za ove namjene, ali kako je broj zainteresovanih korisnika bio veći od očekivanog, planirana sredstva uvećana su za još 10.000 KM. Njih će korisnici utrošiti na kupovinu stoke, stočne hrane i proširivanje stajskih kapaciteta.

Među korisnicima su neki koji su se i ranijih godina prijavljivali na javne pozive, a zahvaljujući dobijenim sredstvima uspjeli su uvećati svoj stočni fond, a samim tim i proizvodnju. Nekima od njih ovo je jedini izvor prihoda, a ističu da se od poljoprivrede može živjeti, iako je potrebno mnogo rada i odricanja.

Amra Fetić tvrdi da nju rad na zemlji opušta i podmlađuje, a od stočarstva i zemljoradnje izdržava cijelu porodicu.

"Sin i ja smo bili borci Armije BiH, sad sam u penziji, a sin i unuci na birou. Počeli smo od kokoški koje smo uzgajali i prodavali jaja. Onda sam od Općine dobila plastenik i, vjerujte, tada smo shvatili da od toga svi možemo lijepo živjeti,“ kazala je Amra.

Dodaje da je kasnije dobila poticaj i nabavila ovce, a danas njeno stado broji 60 ovaca. Od dobijenih sredstava ove godine namjerava kupiti kravu.

Zemljoradnjom se bavi i Mustafa Hota, živi u Starom Gradu sa registrovanom poljoprivrednom djelatnošću i bavi se proizvodnjom krompira, naveliko.
"Ove godine sam uzgojio oko 70 tona krompira, a sljedeće planiram oko 100 tona. Dobio sam od Vlade FBiH dvije krave, a ovim poticajem od Općine Stari Grad također ću kupiti krave. U planu mi je da držim pet krava, kupim rashladne uređaje i prodajem mliječne proizvode direktno kupcima jer od prodaje mljekarama i veliki proizvođačima nema ništa. Ja idem na edukacije, ulažem... Od rada se uvijek moglo živjeti, a tako je i sad. Nije to neki luksuz, ima i troškova i ulaganja, ali može se živjeti od ovoga", završava Hota.

Među korisnicima je veliki broj onih koji će sredstva utrošiti za kupovinu stočne hrane koja im je potrebna u ovim zimskim mjesecima. Takav je i Elvir Omeragić.

"Bavim se ovčarstvom, imam oko 120 ovaca. Sredstvima ću kupiti stočnu hranu. Živimo od ovog posla, a možemo proizvesti dovoljno i za ličnu upotrebu i za prodaju", naveo je Omeragić.

Kroz projekat “Razvoj stočarstva u Starom Gradu” Općina je razvoj ove grane podržala u ukupnom iznosu preko 130.000 KM. Pomoćnik načelnika za privredu Adis Hadžović podsjetio je da pored stočarstva, Općina Stari Grad podržava i plasteničku proizvodnju.

"U prošloj godini smo dodijelili 13 plastenika našim građanima, od čega je deset dodijeljeno nezaposlenim demobilisanim borcima. Za te namjene smo izdvojili oko 40.000 KM, a za sadni materijal još 14.000 KM", kazao je Hadžović.

Prema evidenciji nadležne službe, Općina Stari Grad je dosad plasteničku proizvodnu stimulisala dodjelom 150 plastenika korisnicima iz Starog Grada.

"Podržavamo i razvoj pčelarstva, a u prošloj godini je 51 pčelar iz Starog Grada dobio pčelarske rojeve i košnice", zaključio je Hadžović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: