BiH
4

Općina Stari Grad podijelila 15 plastenika

Klix.ba
Općina Stari Grad donirala je 15 plastenika domaćinstvima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. U prostorijama Općine danas je organizovano potpisivanje ugovora sa korisnicima donacije.

Projekat plasteničke prozvodnje počeo je još davne 2003. godine, tako da su do sada dodijeljena 104 plastenika, od čega 50% u posljednjih pet godina.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio kako Općina svake godine donira plastenike građanima u starogradskim naseljima, a sve u cilju razvoja i stimulisanja plasteničke proizvodnje.

"Općina Stari Grad dodjelom ovih plastenika ne podstiče samo poljoprivrednu proizvodnju, nego i pruža pomoć porodicama i demobilisanim borcima koji su nezaposleni. Za ove ljude ovo je dodatni izvor prihoda i nadamo se da će na ovaj način popraviti svoj kućni budžet.“, kazao je Hadžibajrić, te najavio kako će Općina i u narednom periodu izdvajati sredstva za ove namjene.

Pomoćnik načelnika Alija Kamber je naglasio kako je u ovogodišnjem budžetu za nabavku i montažu 15 plastenika obezbijeđeno 35.700 KM, a 12.000 KM za nabavku sadnog materijala kao što su paradajz, paprika i dr.

Istakao je kako je podsticaj poljoprivredi jedan od starteških ciljeva razvoja Općine Stari Grad.

“Općina je svojim sugrađanima do sada dodijelila 104 plastenika, od čega 52 plastenika od 2010. godine do danas. Prednost pri odabiru korisnika i ove godine kao i prethodnih imali su nezaposleni demobilisani borci i penzioneri”, rekao je Kamber, te dodao kako su ovogodišnji dobitnici plastenika uglavnom demobilisani nezaposleni borci.

Ugovor o dodjeli plastenika danas je potpisala Radžija Babić. Kaže kako je penzionerka, a da joj je muž nezaposleni demobilisani borac, te da će im ovaj plastenik itekako dobro doći.

“Ovo će nam biti veliki podstrek da radimo i poboljšamo uslove života svoje porodice. Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću koji se brine ne samo o poljoprivredi, nego o svemu što nam je potrebno bilo da je riječ o sanaciji ulice ili bilo čemu drugom”, kazala je Babić, te istakla kako će prvi urod podijeliti sa komšija, a ako nešto preostane odnijeće i na pijacu.

Salajdim Hodović, današnjim potpisivanjem ugovora, također je dobio plastenik.

“Zahvaljujem se Općini Stari Grad na ovoj donaciji. Plastenik će dobro doći meni i mojoj porodici. Iako je ova godina kišna uspjeli smo na vrijeme posaditi povrće i nadamo se dobrom urodu”, rekao je Hodović.