BiH
0

Općina Stari Grad: Počela obnova 53 oštećena plastenika

FENA
U sarajevskoj općini Stari Grad počela je rekonstrukcija 53 plastenika koji su oštećeni tokom obilnih snježnih padavina u februaru ove godine.

Rekonstrukciju vrši firma ITC d.o.o. Zenica, kao jedan od ekskluzivnih isporučillaca plastenika, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Kako se navodi, komisija za procjenu šteta je nakon padavina u februaru obišla sve lokacije i ustanovila da šteta na plastenicima iznosi oko 83.000 KM. Stepen oštećenja nije isti na svim plastenicima, a neki su i potpuno uništeni.

Tamo gdje je bilo moguće, vlasnici su sami izvršili privremene popravke kako bi plastenike osposobili za korištenje. U takvim plastenicima trenutno su zasadi različitog povrća koje uskoro prispijeva za branje, pa, iz tih razloga, njihova rekonstrukcija bit će izvršena u septembru, odnosno kada vlasnici uberu urod.

Rekonstrukcija plastenika do sada je izvršena na četiri lokacije: Hambina carina 18, Šumarska 1, Streljačka i Donje biosko 11. Trenutno se vrši popravka i montaža plastenika na Obhodži i Hladivodama, a sutra su na redu lokacije Sedrenik i Škaljin sokak.

Sredstva za sanaciju plastenika osigurana su rebalansom budžeta Općine Stari Grad, a odluku o odobravanju sredstava za popravku plastenika usvojilo i Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj u junu.