Rješenje bez GRAS-a
146

Općina Stari Grad osigurala besplatan prevoz za učenike tri osnovne škole

Klix.ba
Više od dvije stotine osnovaca iz Starog Grada imat će i ove školske godine besplatan školski prevoz na Hridu, Sedreniku i Obhodži. Učenici će se do svojih škola voziti novim, savremeno opremljenim autobusima Centrotransa koji su danas predstavljeni na platou ispred zgrade Općine Stari Grad.

Ugovor o besplatnom školskom prevozu potpisali su općinski načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor kompanije Centrotrans Eurolines Safudin Čengić. Vozila su prilagođena padinskim dijelovima, klimatizirana, opremljena kamerama, a jedno vozilo ima i rampu za pristup invalidnim osobama. Potrebne procedure provela je Općina Stari Grad na osnovu zahtjeva osnovnih škola “Mula Mustafa Bašeskija”, “Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković” i “Vrhbosna”, za prevoz će biti izdvojeno oko 300.000 KM, a sredstva će refundirati Ministarstvo saobraćaja KS.

Prevoz ovim učenicima osiguran je jer žive na velikoj udaljenosti od svojih škola, a gradski saobraćaj nije u funkciji, te im je otežan dolazak na nastavu.

Ista vozila mogla bi uskoro prevoziti i ostale građane ove općine koji žive u padinskim dijelovima grada, ukoliko bi Vlada Kantona Sarajevo konačno dozvolila Centrotransu da saobraća na linijama koje je dosad imao Gras, te izmijenila zakonsku regulativu. Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad i Općinsko vijeće učinili su sve u cilju rješavanja ovog gorućeg problema, ali ključ rješenja je na Vladi Kantona Sarajevo i nadležnom ministarstvu.

“Žao mi je što niko u ime nadležnog Ministarstva saobraćaja KS nije došao na današnje potpisivanje ugovora, koji je formiran na osnovu njihove, ali i naše saglasnosti i zahtjeva. Danas smo vidjeli deset najnovijih i najmodernijih kombija, a neki su opremljeni i specijalnim ulazom za djecu sa posebnim potrebama. Isti kombiji su nabavljeni za sve kombi linije na području općine Stari Grad. Zaista se nadam i vjerujem da će biti vrlo brzo pušteni u funkciju u službi naših građana. Ponavljam, redovne linije gradskog saobraćaja prema padinskim dijelovima Starog Grada apsolutno ne ovise o Općini Stari Grad, već isključivo o Ministarstvu saobraćaja KS. Nažalost, često se prebacuje loptica na nas i ostale općine, a sa uređenjem gradskog saobraćaja mi nemamo apslutno ništa”, kazao je Hadžibajrić.

Prije nekoliko mjeseci je od Vlade Kantona Sarajevo zatraženo da izbriše KJKP GRAS sa minibuskih linija u Starom Gradu i dodijeli ih Centrotransu. Kako je potvrdio Safudin Čengić, direktor kompanije Centrotrans Eurolines to je i učinjeno, međutim, preduzeće GRAS je uložilo žalbu na tu odluku i situacija se do danas još nije riješila.

"Na bazi razgovora za općinskim rukovodstvom i zaključka Općinskog vijeća Stari Grad smo proveli nabavku savremenih minibuseva koji su prilagođeni za prevoz putnika u padinskim dijelovima, a u Starom Gradu je riječ o 13 redovnih linija. Naši minibusevi su apsolutno prilagođeni takvoj vrsti prevoza i zadovoljavaju sve sigurnosne kriterije, tako da smo u stanju obezbijediti najkvalitetniju uslugu građanima Starog Grada. Mi se nadamo da bi do kraja sljedeće sedmice ova situacija sa žalbom mogla biti riješena, a ako i ne bude Centrotrans je spreman da počne sa vožnjama", poručio je Čengić.

Ono što je zasad sigurno je da će svi građani u Starom Gradu u ponedjeljak, 03.septembra imati besplatan minibuski prevoz na svih 13 linija.

"Za besplatan prevoz na jedan dan smo se odlučili kako bi svim građanima pokazali ono što zaslužuju, a to je kvalitetan prevoz sa savremenim i redovnim voznim jedinicama. Itekako smo svjesni činjenice nedostatka prevoza u Starom Gradu, u odnosu na neke druge općine u Sarajevu", kazao je Čengić.

Neki od učenika koji će koristiti školski prevoz prisustvovali su današnjem potpisivanju ugovora i promociji novih vozila. Među njima je bio i dvanaestogodišnji Bećir Karišik, učenik VII razreda OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" zbog kojeg je vozilo koje će prevoziti učenike do ove škole opremljeno posebnom rampom za pristup invalidnim osobama. Prevoz će mu mnogo značiti, a kao prvom putniku novog vozila Centrotrans Eurolines ovog dječaka, inače odlikaša i predsjednika svog razreda, nagradio je besplatnim kartama za sve destinacije na koje želi putovati sa ovom kompanijom.