Sarajevo
83

Općina Stari Grad o odluci državne komisije: Zaustavljaju gradnju, napredak i prosperitet

B. R.
Sastanak u Općini Stari Grad povodom odluke komisije (Foto: Općina Stari Grad)
Sastanak u Općini Stari Grad povodom odluke komisije (Foto: Općina Stari Grad)
Iz Općine Stari Grad Sarajevo su saopćili da je državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika obustavila aktivnosti za gradnju podzemnog parkinga ispod Trga oslobođenja - Alija Izetbegović. Uvjeravaju da Komisija zapravo onemogućava razvoj cijele cijele općine.
Smatraju da je to posljedica odluke ove komisije da proglasi Historijski krajolik Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tvrde da ovo nije prvi put da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine zaustavlja gradnju, napredak i prosperitet ove lokalne zajednice.

"Pod okriljem ranije donesenih odluka koje su gotovo svaki milimetar uže starogradske jezgre proglasile nacionalnim spomenikom, dovedeni smo u situaciju u kojoj nije dozvoljena bilo kakva gradnja, pa čak ni intervencija na postojećim objektima", ocijenili su.

"Narušavaju nam se nadležnosti"

Kako su naveli, obuhvat nove Odluke proširio sa uže starogradske jezgre na skoro pa čitavu teritoriju Općine Stari Grad. Upozorili su da se time narušavaju njihove nadležnosti.

"Navedenim odlukama dovedeni smo u paradoksalnu situaciju da smo općina u kojoj je bolje da stoje ruševine nego da se ista razvija. Odluka o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, objavljena 8. januara 2021. godine, Općini Stari Grad kao jedinici lokalne samouprave oduzima nadležnosti utvrđene Zakonom o principima lokalne samouprave i Zakonom o prostornom uređenju, a što dalje daje mogućnost političkih i svih drugih manipulacija", mišljenja su.

Predsjedavajući komisije Faruk Kapidžić (Foto: Općina Stari Grad)
Predsjedavajući komisije Faruk Kapidžić (Foto: Općina Stari Grad)

Poručili su da je ovo neracionalna i jednostrana odluka, prilikom čijeg donošenja nisu uvaženi prijedlozi i sugestije Općine Stari Grad Sarajevo, a koje su se najvećim dijelom odnosile upravo na pitanje utvrđenih nadležnosti - ne ostavlja mogućnost izdavanja odobrenja za građenje bez prethodne saglasnosti Komisije samo u rubnim dijelovima Općine.

"Ovim je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prisvojila nadležnosti koje joj nisu utvrđene Aneksom 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Svakom imalo upućenom u prostorne i građevinske mogućnosti ovih lokaliteta jasno je kakav je to nonsens", istakli su.

Održan sastanak

Zbog naloga Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se obustave sve aktivnosti na Urbanističkom projektu Trg oslobođenja - Alija Izetbegović danas su putem nadležne Službe za urbanizam, organizovali radni sastanak na kojem su pored predstavnika općine i subjekata planiranja prisustvovali i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Na sastanku su, kako su naglasili, otvorena brojna pitanja među kojima se najbitnija odnose na oduzimanje nadležnosti Općini Stari Grad kao jedinici lokalne samouprave, nastavak procedure usvajanja Urbanističkog projekta Trg oslobođenja - Alija Izetbegović i pitanje pozicioniranja Centralnog spomenika svim poginulim braniteljima opkoljenog Sarajeva.

Također tvrde da su na ovom sastanku prvi put predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika izjavili da bi Centralni spomenik svim poginulim borcima trebalo biti izmješten na neku drugu adekvatnu lokaciju zbog političkih dogovora viših nivoa vlasti.

Prolongirana javna rasprava

S obzirom na pomenutu odluku Komisije dogovoreno je da se javna rasprava o Urbanističkom projektu za Trg oslobođenja - Alija Izetbegović odgađa za 15. april 2021., a o terminu održavanja javnost će biti obaviještena sredstvima informisanja, saopćili su iz Općine Stari Grad.

Podsjećamo, rasprava je trebala biti održana 2. marta u velikoj sali općine s početkom u 14 sati.

U ovoj lokalnoj zajednici su naglasili da će istrajati na tome da ova odluka kojom im se, kako su naveli, uskraćuju sva prava gradnje u užoj jezgri i prenose na više nivoe vlasti bude preispitana odnosno pokrenut će postupak ocjene njene ustavnosti.

Reagovao i Konaković

Ranije danas je ovu odluku komisije komentarisao predsjednik Naroda i pravde (NiP) i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Mišljenja je da je to pokazatelj da sve planove za razvoj i gradnju u najelitnijem dijelu Sarajeva kontroliše Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Kako je istakao, odluka znači da se ni cigla neće pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti jer će sve zahtjeve ubuduće rješavati ministar prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine Josip Martić iz HDZ-a. Za njega odluka ima oblik organizovanog kriminala.