Potpisnik i Grad Sarajevo
39

Općina Stari Grad i crnogorska općina Bar potpisali sporazum o saradnji

S. Š.
Foto: Općina Stari Grad
Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Općina Stari Grad Sarajevo i Opština Bar obavezale su se da na osnovama istinskog međusobnog uvažavanja trajno uspostavljaju različite oblike saradnje, razmjenu ideja o realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa. 

Sporazum su potpisali općinski načelnik Irfan Čengić i predsjednik Opštine Bar Crna Gora Dušan Raičević. Zajedno sa delegacijom Starog Grada, Sporazum o bratimljenju gradova Sarajevo i Bar potpisala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. 

Delegacije Starog Grada i Grada predvođene načelnikom Čengićem i gradonačelnicom Karić činili su dopredsjedavajući Općinskog vijeća Damir Saračević, općinski vijećnik Emir Bićo, općinski i gradski vijećnici Vedad Deljković i Muamer Mekić, te gradska vijećnica Enisa Spahić. 

Načelnik Irfan Čengić je preuzimanjem dužnosti potcrtao važnost toga da se ovakva vrsta saradnje i prijateljstva realizuje samo sa općinama koje su slične Starom Gradu.

"Imamo historiju, imamo i budućnost, ali što je najvažnije imamo suživot, a to je upravo ono što će ove dvije općine povezivati. Kada je riječ o pobratimskim gradovima, u mom mandatu će u fokusu biti gradovi koji imaju historijsko jezgro i tradiciju, jer takva bratimljenja imaju smisla. Bar je upravo takav", naglasio je načelnik Čengić.

Načelnik Čengić je istakao da je već dogovorena saradnja na polju turizma, jer obje općine imaju veliki broj turista, te da će promocija ponude Bara u Sarajevu i Sarajeva u Baru biti od obostrane koristi.

Predsjednik Raičević je naglasio kako je inicijativa o bratimljenju sa Općinom Stari Grad došla prije tri godine, a krunisana je kroz sporazume koji su verifikovale i Skupština Opštine Bar i Vijeće.

"Nastavit ćemo kroz ovu saradnju da unapređujemo kvalitet života naših sugrađana, što i jeste naš primarni zadatak. Ponosan sam što ćemo kroz ove povelje o saradnji unaprijediti značajno turizam naših gradova", naglasio je Raičević.

Dan prije potpisivanja Sporazuma, za delegacije Općine Stari Grad i Grad Sarajevo, upriličen je obilazak Tvrđave Besac u Virpazaru zajedno sa Raičevićem i ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj gori Branimirom Jukićem. 

Nakon toga, zajednički su otvorili i izložbu fotografija Starog Grada pod nazivom "Iz Sarajeva s’ ljubavlju" u Arhiepiskopskoj palati, autora Esada Ese Lukača. Postavku je činilo dvadesetak fotografija Sarajeva iz objektiva bosansko-hercegovačkog fotografa, porijeklom iz Rožaja.

Posjetu Baru uveličao je i susret sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, te privrednikom Hajrizom Brčvakom. Objekat u ulici Čadordžina, koju je Brčvak nedavno poklonio Općini Stari Grad, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena je S.O.S dječijim selima. U njihovim stanovima će boraviti djeca bez roditelja koja studiraju, saopćeno je iz Općine Stari Grad.