BiH
79

Općina Stari Grad donirala vozilo UKCS-u

Klix.ba
Općina Stari Grad donirala je danas vozilo Škoda Roomster Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a u ime načelnika Ibrahima Hadžibajrića ključeve vozila prof. dr. Harisu Tanoviću uručila je Amina Deljković, pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik i vijećnik Kluba SDP-a u Općinskom vijeću Stari Grad, Irfan Čengić, od kojeg je i potekla ova inicijativa.

Pomoćnica Deljković podsjetila je da je odluka o donaciji vozila usvojena na 30. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, te da je vozilo namijenjeno za potrebe prevoza pacijenata oboljelih od karcinoma.

"Drago mi je što sam se danas našla u ovoj humanoj ulozi. Vozilo koje doniramo je u dobrom stanju, servisirano je i nadamo se da će Kliničkom centru omogućiti bolje uslove u zbrinjavanju pacijenata", kazala je Deljković.

Prof.dr.Tanović, šef hirurških disciplina na UKCS-u, se zahvalio na donaciji istakavši da Općina Stari Grad kontinuirano pomaže rad UKCS-a, jer Općinsko vijeće i izvršna vlast osjećaju potrebe pacijenata i izdvajaju određena sredstva na godišnjem nivou. Prof. Tanović je istakao da će im današnja donacija omogućiti bolju uslugu i bolje zbrinjavanje pacijenata.

"U toku jedne godine vozila Kliničkog centra pređu između 300-350.000 km, tako da se vozni park koji imamo snažno rabi. Činjenica je da pacijenti koji su najosjetljiviji, a to su pacijenti sa karcinomima, zahtijevaju poseban tretman i njegu, a ovim vozilom ćemo im pružiti barem malo više komfora", kazao je prof.dr. Tanović.

Prisjetivši se da je prof. Tanović i sam bio vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad u prošlom sazivu, predsjedavajući Dodik je naglasio da je inicijativa o donaciji vozila UKCS-a potekla od vijećnika Irfana Čengića, a ostali vijećnici su je podržali.

"Da smo imali veće mogućnosti, donirali bismo sigurno i više. Ali, vrijeme je pred nama, a potrebe će sigurno uvijek postojati...", kazao je Dodik zaželjevši menadžmentu UKCS-a da imaju što manje pacijenata oboljelih od ove opake bolesti.

Čengić je objasnio da je do ove inicijative došlo iz želje da se pomogne građanima koji su oboljeli od karcinoma, ali i onima koji rade sa njima.

"U našoj zemlji često čujete da neko nije nadležan za neki problem. Općina Stari Grad nije nadležna za zdravstvo, ali mi smo prepoznali rad Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i željeli smo da pomognemo u daljem razvoju. Također, željeli smo da pomognemo građanima koji su oboljeli od karcinoma", kazao je vijećnik Čengić naglasivši da Općina daje mali doprinos u borbi protiv te bolesti, u odnosu na ono što daju uposlenici Kliničkog centra.

"Nadam se da će ova donacija doprinijeti da još kvalitetnije obavljaju svoj posao",kazao je Čengić.