Kolači i nagrade
1

Općina Stari Grad će s građanima proslaviti 40. rođendan

Klix.ba
Općina Stari Grad obilježava 40. godina od svog osnivanja i priprema proslavu za građane koja će se održati 27. decembra na platou ispred zgrade Općine.

Tog dana na platou će biti organizovana prezentacija i degustacija tradicionalnih specijaliteta, ali i slatkiša, kolača, sokova, uz nagradne igre za građane. Proslava rođendana Općine Stari Grad sa građanima planirana je od 11-13:00 sati, a za proslavu se sprema i velika rođendanska torta.

Brojni privrednici iz Starog Grada, ali i šire, odlučili su tog dana počastiti građane svojim proizvodima, tako da će na platou ispred Općine svoje proizvode dijeliti Sarajevska pivara, Chipas, Pekara Poričanin, Butik Badem, Kraš, Buregdžinica Bosna, Ćevabdžinica Dženita, a Vispak će građane počastiti kafom Zlatna džezva iz džezve za Ginisa. Istovremeno, korisnici usluga Općine Stari Grad tog dana će biti u prilici osvojiti brojne poklone za koje će se pobrinuti: Amko komerc, Aščinica ASDž, Hoše komerc, Restoran "Vidikovac", Slastičarna Sarajbosna, Hotel Central, Winer kafe, Dibek-tucana kafa, Parfimerija Babić trade, Caffe-slastičarna Dolce Ore, Slastičarna "Vijećnica" i Restoran "Đulagin dvor".

Općina Stari Grad želi ovaj značajan jubilej proslaviti sa svojim građanima, a istovremeno izražava veliku zahvalnost svim firmama i privrednim subjektima koji su odlučili dati svoj doprinos. Povodom jubileja štampana je i publikacija "Općina Stari Grad – povodom 40 godina od osnivanja" koja govori o višestoljetnom razvoju Starog Grada, epohama i periodima kroz koje je prolazio, utemeljenju grada, izgradnji prvih objekata, te osnivanju same Općine 1977. godine.

Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine na sjednicama Društveno-političkog vijeća i Vijeća opština održanim 16.decembra 1977. godine, donijela je Zakon o obrazovanju opština Sarajevsko polje i Stari grad Sarajevo, koji je potpisao tadašnji predsjednik Predsjedništva SRBiH Rato Dugonjić. Zakon o obrazovanju opština Sarajevsko polje i Stari grad Sarajevo objavljen je u Službenom listu SRBiH, 27.decembra, 1977. godine. Prema tom Zakonu, područje opštine Stari grad Sarajevo obuhvatalo je naseljena mjesta: Barice, Blizanci, Bulozi, Donje Biosko, Donje Međuše, Dovlići, Faletići, Gornje Biosko, Gornje Meduše, Hreša, Kumane, Njemanica, Močioci, Studenkovići i Vučija Luka.