Energetska efikasnost
25

Općina Stari Grad će proizvoditi i koristiti solarnu energiju, bit će postavljeno 130 panela

S. Š.
Općina Stari Grad Sarajevo, u cilju uštede zbog inflacije koja pogađa našu zemlju, donijela je odluku o proizvodnji i korišćenju solarne energije.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, imajući u vidu značajno povećanje cijena energenata, u prvom redu električne energije, a s ciljem postizanja ušteda u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo, naložio je sekretaru organa državne službe Almi Destanović i pomoćnicima načelnika nadležnih službi da pokrenu postupak za nabavku i ugradnju fotonaponske elektrane i solarnih panela.

Paneli će biti postavljeni na administrativnom sjedištu Općine Stari Grad Sarajevo, u ulici Zelenih beretki broj četiri i proizvoditi solarnu energiju.

Prethodnih godina, Hadžibajrić je kontinuirano radio na postizanju energetske efikasnosti administrativnog sjedišta Općine Stari Grad Sarajevo te je prije tri godine na cijeli objekat postavljena nova fasada i stolarija, a naredni korak bit će postavljanje solarnih panela i korištenje solarne energije.

Na krovovima objekata A, B i C administrativnog sjedišta Općine Stari Grad bit će postavljeno 130 solarnih panela i tri različite vrste invertera, a planirano je da sistem počne sa radom u što skorije vrijeme. U toku perioda probnog rada redovno će se vršiti testiranje kako bi se utvrdilo da fotonaponska elektrana u potpunosti odgovara zahtjevima propisanim u tenderskoj dokumentaciji i da zadovoljava važeće propise u BiH.

Za početak, Općina Stari Grad Sarajevo će proizvedenu energiju koristiti samo za vlastite potrebe.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 155.000 KM sa uračunatim PDV-om. Snaga fotonaponskih panela bit će 545 W, a Izabrani izvođač bit će u obavezi da nabavi i isporuči kompletnu opremu neophodnu za pouzdan, siguran i stabilan rad buduće FNE elektrane, a u skladu sa pribavljenim saglasnostima i dozvolama, zahtijevanim nivoom kvaliteta iz tenderske dokumentacije i projektovanim životnim vijekom od 25 godina.

Postupak javne nabavke pokrenut je 17. februara ove godine, a rok za dostavu ponuda zainteresovanih ponuđača je do 15. marta do devet satu. Tenderska dokumentacija može se preuzeti na portalu javnih nabavki (www.ejn.gov.ba) do 27.02.2023.godine.