Bez priključka na brojilo
0

Općina Srebrenica sedam godina nezakonito koristila struju

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Općina Srebrenica oko sedam godina nezakonito je koristili struju u šalter i sali za održavanje skupštinskih sjednica.

U općini tvrde da nisu znali da dograđeni dio zgrade za šalter i skupštinsku salu nije priključen na brojilo za evidentiranje potrošnje električne energije.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je novinarima da sadašnje općinsko rukovodstvo nije znalo za ovaj slučaj, niti ima razlog da se time bavi, jer opština izdvaja oko 100.000 KM za uličnu rasvjetu i potrošnju struje u zgradi općine i još nekim ustanovama i objektima od zajedničkog interesa.

Duraković očekuje da će biti utvrđeno koliki je dug stvoren, da će ta obaveza biti izmirena, te da će nadležni organi utvrditi ko je odgovoran za ovaj propust, jer opština nije donijela takvu odluku.

On je rekao da je izvođač radova, koji je dograđivao ovaj objekat uz općinsku zgradu, neodgovorno postupio što je trebalo da utvrde predstavnici "Elektrodistribucije" prilikom tehničkog prijema i priključivanja struje u ovaj objekat koji je izgrađen donatorskim sredstvima 2005. godine.

Nelegalno korištenje električne nergije u dijelu općinske zgrade otkrili su i prijavili Policijskoj stanici u Srebrenici radnici ovdašnje "Elektrodistribucije".

Policijski službenici su izvršili uviđaj i o tome obavijestili Okružno tužilaštvo u Bijeljini, koje je pokrenulo istragu.

U "Elektrodistribuciji" Bijeljina, koja gazduje elektroprenosom na području Srebrenice, kažu da je od početka godine otkriveno 60 nelegalnih korisnika električne energije, koji su utrošili struju u vrijednosti od oko 115.000 KM.

Na području Bijeljine otkriveno je 25, Zvornika 12, Ugljevika 10, Vlasenice devet i Bratunca tri nelegalna priključka, te ovaj slučaj u Srebrenici.

Prema podacima "Elektrodistribucije" Bijeljina, prošle godine je otkriveno 206 nelegalnih korisnika koji su pričnili štetu ovoj firmi u iznosu od oko 440.000 KM.

Nedavno je objavljen podatak da opština Srebrenica duguje 34.000 KM za vodu i odvoz smeća komunalnom preduzeću čiji je osnivač.