Vlada donijela odluku
38

Općina Ravno jedina u FBiH nema policijsku stanicu, to će uskoro biti prošlost

G. Š.
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Ravno je jedina općina u Federaciji BiH koja nema organizovanu policijsku stanicu, a taj problem je na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru iznijelo Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i zatražilo uspostavu policijske stanice Ravno i policijske ispostave Ivanica.

Istaknuto je kako sadašnjom organizacijom policije nisu zadovoljni predstavnici lokalnih vlasti kao i građani jer je Ravno jedina općina u FBiH koja nema status policijske stanice. Također, je naglašen poseban geografski položaj Ravnog jer graniči s Republikom Hrvatskom, a jedan dio općine je i minski zagađen.

Informaciju koju je iznijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK i inicijativu za organizacijom Policijske stanice Ravno i policijske ispostave Ivanica u cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i dobrobiti građana je Vlada HNK u Mostaru i prihvatila.

Također je Vlada HNK usvojila inicijativu MUP-a HNK za nužnu reorganizaciju i operativniji rada policijskih snaga u Mostaru.

Tako je usvojena inicijativa za korištenje objekta na raskrsnici ulica Hrvatskih branitelja i Onešćukova u blizini Starog mosta i Franjevačke crkve u Mostaru, gdje tokom cijele godine, a osobito ljetnih mjeseci, boravi veći broj turista.

"Budući da analize pokazuju kako na tom području, u vrijeme turističke sezone, dolazi do povećanog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, sigurnosti saobraćaja, te krivičnih djela krađa i razbojništva, jedan broj policijskih službenika premjestit će se u navedeni objekt kako bi bili što prisutniji i smanjili broj prekršajnih i krivičnih djela", navedeno je u inicijativi za operativniji rad policije u Mostaru.

Za provođenje dvije usvojene odluka Vlada HNK je zadužila MUP HNK.

Podsjetimo da je MUP HNK jedini u Federaciji BiH koji godina funkcionira bez komesara policije, zbog čega se često dovodi u pitanje sigurnost građana na jugu naše zemlje, a rješenje tog problem se još uvijek i ne nazire zbog političkih nesuglasica između vladajućih SDA i HDZ-a.