Apel načelnika
80

Općina Pale u FBiH pred kolapsom: Kasne tranše, novca nema ni za plate

Piše: E. A.
Općina Pale u Federaciji BiH je u teškoj finansijskoj situaciji zbog nedoznačavanje sredstava sa viših nivoa vlasti.

Ukoliko se situacija ne promijeni, iz ove lokalne zajednice upozoravaju da bi moglo doći do finansijskog kolapsa, ali i zastoja u realizaciji značajnih projekata.

I pored činjenice da su se pravovremenim usvajanjem budžeta krajem prošle godine stekli uslovi za nesmetano odvijanje fiskalne godine u praksi je situacija drugačija, a načelnik ove općine Asim Zec tvrdi da je došlo do totalnog zastoja te upozorava da je zbog nedoznačavanja sredstava sa viših nivoa ugroženo funkcionisanje ove lokalne zajednice

"U ova četiri mjeseca gdje je bilo predviđeno oko 200.000 KM kroz budžet kantona, prebačeno je samo 30.000 KM, tako da smo došli u ozbiljnu krizu. Vlada FBIH je usvojila program od 18 miliona i znamo da 6 miliona ide kantonima, 12 miliona lokalnim zajednicama, ali pošto je totalni zastoj funkcionisanja sistema u državi, od toga još nema ništa", kaže Zec.

Ističe kako je svjestan činjenice da se i BPK Goražde suočava sa lošim prilivom sredstava, te da raspodjela javnih prihoda dodatno otežava finansijsku situaciju, ali naglašava da je pod hitno potrebno pronaći rješenje jer će u suprotnom doći do ozbiljne krize u funkcionisanju lokalne samouprave.

"Sad smo na neki način u zaostatku dva mjeseca ličnih dohodaka, pokrivali smo to novcem od nekih projekata, sad kreće realizacija projekata i treba platiti radove, tako da imamo dva problema, da riješimo problem tuđih para i problem budžeta. U maju moramo otvoreno razgovarati, ja sam tražio da nas prime zvaničnici jer ako ne bude rješenja čeka nas jedna od najgorih godina poslije Dejtona", upozorava načelnik općine Pale u FBiH.