{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo

F
28.5.2009. u 17:04
0
48
Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo
0
Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo
Foto: Olovo.net
U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta u Sarajevu poslanici su danas većinom glasova odobrili prijedlog zakona kojim se predviđa administrativno izmještanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog kantona u Sarajevski kanton.
Predlagači ovog zakona, poslanici Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović, kao razlog za administrativno izmještanje olovske općine naveli su zahtjev velikog broja mještana.

Zbog sadašnje administrative pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu oni imaju mnoge probleme, a naročito kod liječenja jer za mnoge specijalističke i druge ljekarske usluge, naprimjer, moraju putovati u kantonalno sjedište Zenicu, a zbog sadašnjih saobraćajnih veza moraju prvo proći kroz Sarajevo, što doživljavaju kao nonsens.

Olovo je više upućeno bližem Sarajevu nego Zenici i iz niza drugih tradicionalnih veza, naveli su predlagači.

Tekst koji su predložili Sirćo i Zaimović ima služeni naziv Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama i već je drugi put u parlamentarnoj proceduri.

Prvi put ga je također odobrio Predstavnički dom, ali nije i Dom naroda Federalnog parlamenta, bez čije saglasnosti ne može stupiti na snagu.

U Parlamentu ima nezvaničnih komentara da će ga opet teško odobriti Dom naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: