|

Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo

Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo
0
F
FENA
28.5.2009. u 17:04
48
komentara
0

dijeljenja
Općina Olovo kao dio Kantona Sarajevo Foto: Olovo.net
U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta u Sarajevu poslanici su danas većinom glasova odobrili prijedlog zakona kojim se predviđa administrativno izmještanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog kantona u Sarajevski kanton.
Predlagači ovog zakona, poslanici Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović, kao razlog za administrativno izmještanje olovske općine naveli su zahtjev velikog broja mještana.

Zbog sadašnje administrative pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu oni imaju mnoge probleme, a naročito kod liječenja jer za mnoge specijalističke i druge ljekarske usluge, naprimjer, moraju putovati u kantonalno sjedište Zenicu, a zbog sadašnjih saobraćajnih veza moraju prvo proći kroz Sarajevo, što doživljavaju kao nonsens.

Olovo je više upućeno bližem Sarajevu nego Zenici i iz niza drugih tradicionalnih veza, naveli su predlagači.

Tekst koji su predložili Sirćo i Zaimović ima služeni naziv Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama i već je drugi put u parlamentarnoj proceduri.

Prvi put ga je također odobrio Predstavnički dom, ali nije i Dom naroda Federalnog parlamenta, bez čije saglasnosti ne može stupiti na snagu.

U Parlamentu ima nezvaničnih komentara da će ga opet teško odobriti Dom naroda.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...