Radovi na sanaciji
7

Općina Novo Sarajevo nastavlja sa zaštitom i očuvanjem Spomen parka Vraca

Klix.ba
Općinski načelnik Nedžad Koldžo obišao je danas Spomen park Vraca gdje su završeni radovi na čišćenju, a što je bio uslov za nastavak aktivnosti na tekućem održavanju i sanaciji platoa oko tvrđave, stepeništa, te staze prema obilježju zahvalnosti.

Čišćenje je obavljeno u organizaciji Općine Novo Sarajevo i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. U čišćenju su učestovali pripadnici Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, Udruženje ekologa "Arboretum", Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je najavio da će se nastaviti sa izdvajanjem sredstva kako bi se ovaj kompleks zaštitio od daljnjeg propadanja. Uputio je poziv, prije svega, Vladi Federacije BiH da konačno postane pravi vlasnik i da se odgovorno počne baviti i ovim objektom kako bi bio sačuvan od daljnje devastacije.

Općina Novo Sarajevo u 2017. i 2018. godini je sufinansirala izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije objekta tvrđave na Spomen parku Vraca u iznosu od 50.000 KM.

Kroz dosadašnje aktivnosti završena je jedna faza rekonstrukcije dijela tvrđave, a u nastavku je predviđena sanacija platoa i stepeništa na ovom lokalitetu.

Koordinator projekta je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a izabrani izvođač je firma Neimari d.o.o. Sarajevo.

Procijenjena vrijednost je 79.290 KM, a rok za izvođenje je 45 dana.

Za iduću godinu Zavod planira izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije istočnog dijela kompleksa gdje se nalazi spomen skulptura Žena borac i ploča zahvalnosti.