BiH
0

Općina Novo Sarajevo izdvojila 200.000 KM za projekt južne longitudinale

FENA
Ministar prometa i komunikacija Kantona Sarajevo (KS) Mihajlo Krmpotić, direktor Direkcije cesta KS-a Adem Zolj i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su danas sporazum o udruživanju finansijskih sredstava za izradu idejnog i izvedbenog projekta južne longitudinale.

U strategiji razvoja općine Novo Sarajevo, odnosno programu unapređenja stanja saobraćaja, kako je kazao Koldžo, izgradnja dijela južne longitudinale od tzv. nulte transverzale (most na Vrbanji) do četvrte transverzale (ulica Azize Šaćirbegović) istaknuta je kao jedna od prioriteta Općine koja je za ovu namjenu osigurala 200.000 KM.

Taj novac je namijenjen za izradu projektne dokumentacije u ovoj godini da bi se u budžetu KS-a za narednu godinu već planirali iznosi potrebni za početak radova na dionici.

Resorno ministarstvo i Direkcija cesta će osigurati dio finansijskih sredstva i troškove revizije projektne dokumentacije. Zolj je kazao da će se uporedo s izradom dokumentacije raditi i revizija i da bi taj posao trebao biti završen do kraja januara.

U osnovi projekta je rasterećenje saobraćajnica uz tramvajsku prugu (Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne) preusmjeravanjem dijela saobraćaja na južnu i sjevernu longitudinalu čime bi se nastojale riješiti saobraćajne gužve u centralnom dijelu grada, posebno od Skenderije do Pofalića.

Moderna saobraćajnica imat će dvije duple trake, a projekt predviđa i rješavanje raskrsnice na četvrtoj transverzali gdje često dolazi do saobraćajnih nezgoda. Načelnik Novog Sarajeva kaže da saobraćajnicama ove općine dnevno prolazi oko 400.000 vozila.