60.000 KM se očekuje od Vlade KS
0

Općina Novo Sarajevo izdvojila 20.000 KM za sanaciju vrtića Kekec

Klix.ba
Voda se slijeva niz zidove (Foto: Čitateljka/Klix.ba)
Voda se slijeva niz zidove (Foto: Čitateljka/Klix.ba)
Nakon pisanja portala Klix.ba o zastrašujućim uslovima u kojima boravi 130 mališana u vrtiću Kekec u Sarajevu, danas je održan sastanak na kojem je Općina Novo Sarajevo obećala 20.000 KM za sanaciju objekta, dok bi dodatnih 60.000 KM trebala izdvojiti Vlada Kantona Sarajevo u narednim danima.

Podsjetimo, portal Klix.ba je prošle sedmice ukazao na problem u vezi s neuslovnim prostorijama vrtića Kekec, u kojem se, usljed obilnih padavina, voda počela slijevati niz zidove i počeli su otpadati dijelovi plafona.

JU Djeca Sarajeva, u čijoj nadležnosti je pomenuti vrtić, se obraćala Općini Novo Sarajevu i Ministarstvu obrazovanja KS za sanaciju štete, međutim novca nije bilo.

Zbog alaramantnog stanja u kojem je vrtić Kekec u ulici Ferde Hauptmana, danas je u prostorijama Općine Novo Sarajevo održan sastanak na kojem su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje KS Abid Fejzić, načelnik Općine Nedžad Koldžo i direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović razgovarali o mogućnostima saniranja prostorija vrtića i omogućavanja normalnog i sigurnog boravka za djecu.

Fejzić je kazao kako su finansijska sredstva u Budžetu KS za ovu oblast obrazovanja dosta manja u odnosu na prethodnu godinu, ali da je razgovarao sa premijerom KS Fikretom Musićem o eventualnoj mogućnosti da se preraspodjelom sredstava osiguraju potrebna sredstva barem za sanaciju oštećenih dijelova objekta vrtića Kekec.

Koldžo je predložio da u roku od dva dana na narednoj sjednici Vlade KS resorni ministar izađe sa prijedlogom da Vlada KS izdvoji potrebna sredstva iz budžetskih rezervi u iznosu od 60.000 KM za sanaciju objekta obdaništa, a Općina Novo Sarajevo je spremna učestvovati sufinansiranjem u iznosu od 20. 000 KM.