Za rođene u ovoj godini
52

Općina Novo Sarajevo daje porodiljama po 100 KM za rođenje prvog, odnosno drugog djeteta

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Općina Novo Sarajevo će svim porodiljama po rođenju prvog, odnosno drugog djeteta dati po 100 KM.

Kako su saopćili iz Općine Novo Sarajevo, pravo na ovu vrstu pomoći porodilje ostvaruju bez podnošenja zahtjeva, a po ostvarivanju prava na porodiljsku naknadu putem nadležne Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljene osobe Općine Novo Sarajevo.

Novi pravilnik za jednokratnu pomoć svim porodiljama na snazi je od januara ove godine, tako da je isplata već izvršena na tekuće račune 33 porodilje u iznosu od 100 KM. Isplatom su obuhvaćena djeca rođena od 1. januara 2024.

Osim navedenog, Općina Novo Sarajevo već godinama dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć porodiljama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500 KM, a ovo pravo se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj službi.

Općina Novo Sarajevo realizira ove projekte u cilju, kako su naveli, poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire, ali ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. Ovogodišnjim općinskim budžetom je za jednokratnu pomoć svim porodiljama planirano ukupno 70.000 KM, dok je za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta planirano 45.000 KM.

Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje Općina dodjeljuje 2.000 KM za do tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, a za ove namjene je ove godine planirano 30.000 KM, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.