Uručeni ugovori
18

Općina Novi Grad Sarajevo stipendira 409 uspješnih učenika i studenata

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo stipendira 409 uspješnih učenika i studenata Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2017/2018. godini stipendirat će 409 uspješnih učenika i studenata. Tim povodom u multimedijalnoj sali Općine jučer je upriličeno svečano uručenje ugovora stipendistima, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 450.000 konvertibilnih maraka, od čega će 25.000 KM biti dodijeljeno učenicima i studentima koji postižu vrhunske sportske rezultate. Jedan dio novčanih sredstava bit će dodijeljen učenicima i studentima sa specifičnim potrebama.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Rusmir Baljić istakao je da ova lokalna zajednica tradicionalno izdvaja značajna finansijska sredstva za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te da će ove godine biti stipendirano 257 srednjoškolaca i 152 studenta.

"Ova lokalna zajednica nastoji biti lider u Kantonu Sarajevo u svemu što radi, a ovo je program koji zaslužuje da se za njegovu realizaciju uvijek iznađu sredstva. Ovi mladi ljudi pozitivan su primjer budućim generacijama“, rekao je dr. Baljić.

Pravo na stipendiju ostvarili su učenici s prosjekom ocjena 5, 4,9, 4,8 i 4,7, kao i studenti čiji je prosjek ocjena 8 i više, s tim da prema Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata, pravo na stipendiju nisu mogli ostvariti kandidati čija su primanja po članu domaćinstva veća od 450 KM. Učenici srednjih škola mjesečno će primati po 75 KM, a studenti po 100 KM.

Stipendista Općine Novi Grad Sarajevo je i Alem Pivodić, sin Muhidina Pivodića, policijskog službenika koji je stradao na službenoj dužnosti dok je obezbjeđivao hram Svetog Nikolaja u Reljevu.

Već drugu godinu zaredom stipendiju od Općine Novi Grad dobila je i Zerina Ćosović, učenica drugog razreda Srednje zubotehničke škole. Ovom prilikom Zerina je kazala da će novac od stipendije utrošiti u dodatnu edukaciju, a svojim vršnjacima poručila je da se trud i rad uvijek isplate.