Hitne mjere
66

Općina Novi Grad Sarajevo izdvaja tri miliona KM za borbu protiv virusa

I. Č.
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj su, kako je istakao načelnik Semir Efendić, donesene odluke koje će doprinijeti u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Općinsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune Budžeta Općine za 2020. godinu u iznosu od 3 miliona KM, od čega je 1,5 miliona KM izdvojeno za materijalno tehnička sredstva i aktivnosti Civilne zaštite i drugih ustanova uključenih u borbu protiv širenja epidemije. Pola miliona KM izdvojeno je za nabavku osnovnih životnih namirnica i formiranje robnih zaliha Civilne zaštite koje bi se koristile za pomoć najugroženijem stanovništvu. Za hitne mjere podrške privredi, poljoprivredi i obrtničkim djelatnostima izdvojeno je ukupno 900 000 KM, i za rješavanje problema migranata u BiH 100.000 KM", istakao je Efendić.

Navodi kako je pored toga donesena odluka kojom se svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Općine, koji u vrijeme proglašene prirodne i druge nesreće ne mogu raditi, oslobađaju plaćanja zakupnine poslovnih prostora.

"Općinsko pravobranilaštvo i Služba za urbanizam zaduženi su da izvrše analizu raspoloživog zemljista u državnom vlasništvu kojim raspolaže Općina Novi Grad, a koje može biti korišteno za poljoprivrednu proizvodnju, da provedu proceduru dodjele istog fizičkim i pravnim licima na besplatno koristenje. Od Vlade Kantona Sarajevo zatraženo je hitno upošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra u Domu zdravlja 'Novi Grad' po skraćenoj proceduri i u stalni radni odnos", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Općinsko vijeće usvojilo je i izmjene Poslovnika o radu kojima je omogućeno da se u vanrednim okolnostima sjednice vijeća mogu održavati telefonski ili online.

"Sve odluke vijeća donesene su jednoglasno, na čemu se u ime Štaba civilne zaštite zahvaljujem svim vijećnicima Općinskog vijeća", zaključio je načelnik Semir Efendić.