BiH
27

Općina Novi Grad Sarajevo finansira deminiranje u Rajlovcu

Klix.ba
Nakon četverogodišnje pauze u procesu deminiranja, Općina Novi Grad Sarajevo ponovo je pokrenula proces deminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava na površini od oko 16.000 kvadratnih metara.

Tim povodom, U Općini Novi Grad Sarajevo danas je potpisan ugovor o izvršenju poslova deminiranja na području općine sa domaćom firmom Amphibija.

"Nakon duže pauze, ponovo smo u situaciji da pokrenemo proces deminiranja na području općine Novi Grad Sarajevo. Realizacijom ovog projekta bit će očišćeno oko 16.000 metara kvadratnih površine, u industrijskoj zoni Rajlovac, u blizini starog autobuskog stajališta", kazao je Fahrudin Kazazić, v.d. pomoćnika općinskog načelnika za civilnu zaštitu.

Na području općine Novi Grad Sarajevo, prema podacima BH MAC-a blizu 200.000 metara kvadratnih površine još uvijek nije očišćeno od neeksplodiranih ubojitih sredstava.

"Menadžment Općine Novi Grad Sarajevo teži tome da do 2015. godine područje općine bude bez mina. U tom smislu, Općina je sa firmom Amphibija potpisala i Memorandum o razumijevanju kojim su definisane ove odluke", riječi su Kazazića.