Sarajevo
0

Općina Novi Grad oštro osuđuje atak na Župnu crkvu u Briješću

FENA
Povodom skrnavljenja Župne crkve svetog Leopolda Bogdana Mandića u Briješću Općina Novi Grad najoštrije osuđuje svaki atak na vjerske objekte i nadgrobne spomenike i ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja i parola koje podstiču na mržnju.

"Ovaj necivilizovani postupak samo je posljednji u nizu sve učestalijeg vandalizma koji produbljuju međunacionalne tenzije i strah, odnosno sprečavanju normalizacije stanja u zemlji", navode iz Općine Novi Grad.

Iz Općine smatraju da rad na prevenciji, kao ključnom faktoru u suzbijanju socijalno štetnog ponašanja omladine započinje u porodici i apleliraju da porodica uzme punu odgovornost za odgoj mladih. Pri tom obrazovne institucije moraju osigurati adekvatnu edukacija, a policija i tužilaštvo intenzivirati aktivnosti na rasvjetljavanju ovakvih slučajeva te kažnjavanju počinilaca.

"Huliganskom ponašanju koje dolazi iz našeg okruženja mora se odlučnije stati ukraj angažovanjem svih raspoloživih kapaciteta", navodi se.

Ističe se da je Općina iz budžeta izdvojila novac za sanaciju pričinjene štete na istoj crkvi u Briješću "nakon što su vandali prošle godine oštetili fasadu i porazbijali prozore".