{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Novi Grad odredila: Prodaja i kupovina kurbana samo u naselju Halilovići

F
25.9.2014. u 18:46
139
73
Općina Novi Grad odredila: Prodaja i kupovina kurbana samo u naselju Halilovići
139
Prodaja i kupovina kurbana za predstojeći Kurban-bajram u Općini Novi Grad Sarajevo ove godine moći će se vršiti samo na jednoj lokaciji, a to je građevinsko zemljište koje se nalazi u Halilovićima, u ulici Džemala Bijedića.


Svi oni koji budu namjeravali da prodaju i kupuju kurbane moći će to obaviti na prostoru od 18 dunuma i uz veterinarski nadzor nad životinjama koje se prodaju.

Na taj način Općina Novi Grad nastoji uvesti više reda u ovu oblast, kako bi se građanima, ali i prodavcima omogućila nesmetana i sigurna prodaja kurbana.

Načelnik Općine Semir Efendić je pojasnio da se Općina Novi Grad proteklih godina suočavala sa problemom nelegalne prodaje sitne stoke u vrijeme Kurban-bajrama.

"Prošle godine smo imali puno problema, jer prodavci, uzgajivači stoke dođu u Sarajevo i na zelenim površinama vrše prodaju. Do sada se to radilo na jedan neorganiziran način, u blizini raskrsnica, na zelenim površinama i sl. Odlučili smo da lokaciju koja je u vlasništvu Općine, a koja je relativno blizu glavne saobraćajnice, pripremimo za potrebe prodaje kurbana za ovaj Kurban-bajram", rekao je Efendić.

Dodao je da općinska inspekcija neće dozvoliti prodaju kurbana ni na jednoj drugoj lokaciji."Mi ćemo se potruditi da svake godine obezbijedimo adekvatnu lokaciju za ovu svrhu, jer je to nešto što se dešava jednom u godini i traje desetak dana. Ovo je naš korak ka uvođenju reda u ovoj oblasti kako ne bi imali situaciju da svako radi onako kako misli da treba", istakao je Efendić.Mustafa Mrkulić, dr. vet. medicine koji u okviru Javnog preduzeća "Lokom" vrši pripremne aktivnosti oko otvaranja veterinarske stanice, istakao je da je prodaja i izlaganje kurbana na području urbanog dijela Sarajeva, posebno na području Novog Grada uvijek predstavljala problem zbog saobraćajnih i epidemioloških problema, uznemiravanja građana itd."Ovo je jedan pokušaj da se to lokalizira na jednom mjestu i da se ljudima omogući da na jedan tradicionalan, korektan i siguran način dođu do kurbana, koji je pod sigurnim nadzorom i na mjestu koje je sigurno i bezbjedno za prilaz. Organizirali smo veterinarsku službu koja će skupa sa ostalim komunalnim službama i Policijskom upravom izaći u susret građanima, kako bi mogli na jednom mjestu pogledati i kupiti izloženu stoku", rekao je Mrkulić, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: