Reakcija
15

Općina Novi Grad: Na sjednici vijeća nije spominjana škola "Mustafa Busuladžić"

A. D.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na današnjoj sjednici nije raspravljalo, niti je u bilo kojem kontekstu spominjalo školu "Mustafa Busuladžić“, čije je imenovanje završeno u prethodnom periodu, saopćeno je iz OV Novi Grad.
"Jedan od dva vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad Sanjin Saračević, ima pravo kao i svi ostali da pokreće različite inicijative, ali imenovanje spomenute škole nije bila tema današnje sjednice Općinskog vijeća. Općinsko vijeće jeste osudilo imenovanje ulica, škola i ustanova prema ličnostima koje su povezane sa fašističkim režimom i na ovom vijeću neće se desiti da neko ko ima veze sa tim režimom bude predložen za bilo koje imenovanje, ali te veze ne može određivati SDP, nego nepobitne historijske činjenice", saopćeno iz Općine Novi Grad.

"Još jednom podsjećamo na činjenicu da je u toku procedure, koja je provedena za imenovanje škole 'Mustafa Busuladžić', Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, dao stručno mišljenje da nema ništa sporno da škola nosi ime istaknutog alima, pisca, profesora i žrtve komunističkog režima Mustafe Busuladžića, tako da se ove dvije stvari ne mogu povezivati", kazali su.