Nakon požara
0

Općina Novi Grad će pomoći obnovu stanova u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju

Klix.ba
Na sjednici Štaba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo održanoj 31. marta, donesene su interventne mjere za otklanjanje posljedica požara u stambenoj zgradi u ulici Geteova broj 2 na Alipašinom Polju, kako bi se što prije normalizirao život stanara u dijelovima zgrade zahvaćene požarom.

S obzirom da je prilikom požara došlo do oštećenja na prozorima, kao i u unutrašnjosti stanova, zbog čega vlasnici tih stanova žive u otežanim uslovima, Općina će pomoći obnovu oštećenih stanova kako bi se što prije doveli u funcionalno stanje, a adaptacija će se vršiti putem upravitelja zagrade.

"Kako se radi o zgradi kolektivnog stanovanja, koja u takvom stanju ne može ući u zimski period zbog mogućnosti smrzavanja i pucanja instalacija, Općinska služba civilne zaštite je putem nadležne Službe za investicije i infrastrukturu pribavila procjenu nastale štete od požara sa predmjerom i predračunom osnovnih građevinskih i zanatskih radova, te predložila Općinskom štabu civilne zaštite, interventne mjere pomoći, kako bi se oštećeni stanovi što prije doveli u funkcionalno stanje", kazao je načelnik Štaba Fahrudin Kazazić.

Procijenjena vrijednost građevinsko - zanatskih radova iznosi oko 14.466 KM. Kazazić je pojasnio da je najviše oštećen stan u kojem je došlo do eksplozije plina, gdje su popucali prozori i unutrašnji zidovi, dok je stan ispod potpuno uništen vodom. U sklopu interventnih mjera pomoći u sanaciji stanova izvršit će se zatvaranje vanjske stolarije i unutrašnji zanatsko-građevinski radovi. Podsjećamo, stanare čiji su stanovi oštećeni, 24. februara je obišao Općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima.

Upravitelj zgrade preuzeo je obavezu sanacije fasade kao i sanaciju i krečenje unutrašnjih zajedničkih prostorija što je već završen.