Privremeni problemi
199

Općina: Izgradnja bazena na Dobrinji nije upitna, žalba starih vlasnika zemljišta usporila projekt

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripremni radovi na lokaciji budućeg Sportsko-rekreacionog centra Dobrinja počeli su u oktobru 2016. godine, ali do danas konkretna gradnja nije započeta zbog žalbe ranijih vlasnika zemljišta.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Općine Novi Grad, prošle godine su se vršili radovi kroz izmještanje kanalizacionih instalacija koje su se nalazile na lokaciji budućeg objekta.

"Kompletno zemljište na kojem će se graditi objekt je uknjiženo na Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Općinu Novi Grad. Međutim, sami radovi na izgradnji nisu započeli, jer postoji žalba ranijih vlasnika na uknjiženje Zavoda za izgradnju KS na jednom dijelu zemljišta te se čeka rješavanje te žalbe na Kantonalnom sudu u Sarajevu. S obzirom na to da se žalba na Sudu nalazi više od godinu i po, premijer Kantona Sarajevo je uputio urgenciju predsjedniku Suda kako bi ovaj predmet bio razmatran po hitnoj proceduri, što je i uvaženo u decembru prošle godine. Međutim, predmet je još u procesu rješavanja na Kantonalnom sudu", rekli su iz općine.

Na svu sreću, nadležni su dobili usmene informacije da je Kantonalni sud odbio žalbu nekadašnjeg vlasnika zemljišta, čime se stvaraju uslovi da izgradnja sportsko-rekreacionog centra započne u punom kapacitetu.

Također, nedavno izvedeno iskopavanje, a potom i djelomično zatrpavanje lokacije budućeg bazena ne odnosi se na probleme u vezi s vlasništvom ili obustavom gradnje, nego na ispitivanje tla, s obzirom na to da se na tom mjestu ranije nalazilo korito rijeke.

"Projekt izgradnje bazena nije upitan jer je za isti donesena odluka o javnom interesu za njegovu izgradnju. Neosporna činjenica je da je nekadašnjim vlasnicima zemljište isplaćeno prilikom eksproprijacije osamdesetih godina", rečeno je iz Općine Novi Grad.

Općina je provela proceduru odabira izvođača radova za izgradnju prve faze sportsko-rekreacionog centra s otvorenim bazenima. U Budžetu Općine Novi Grad planirana su sredstva za prvu fazu izgradnje i nadležni očekuju da će Kantonalni sud u što skorijem roku riješiti predmetnu žalbu.