Inspekcija istražuje
25

Općina izdala odobrenje za postavljanje novog displeja u centru Sarajeva

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Displej za reklame koji je "osvanuo" na glavnoj sarajevskoj šetnici Ferhadiji postavljen je legalno. Kako nam je rečeno u Općini Stari Grad, firma koja je postavila displej dobila je odobrenje Službe za urbanizam, koje je privremenog karaktera.
Odobrenje su izdali na osnovnu Odluke o postavljanju firmi reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Stari Grad Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 1/11, 50/15, 29/18 i 29/19).

"Navedeni led displej odobren je na osnovu pribavljenog mišljenja Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, broj SP-842/03 od 8.9.2003. godine koje se odnosi na ulicu Ferhadija, a za istu vrstu radova - elektronski led displej kod Ekonomskog fakulteta. U navedenom aktu zavoda konstatovano je da se može odobriti postavljanje reklamnog led displeja u Ferhadiji, privremenog karaktera", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem ove općine.

Investitoru je izdato rješenje na godinu dana, uz mogućnost produženja.

Novi displej postavljen je između dvije zgrade iz austrougarskog perioda, što je izazvalo polemiku na društvenim mrežama te su ovo okarakterisali kao urbicid.

U slučaj se uključila i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS koja je prije tri dana pokrenula inspekcijski nadzor radi utvrđivanja svih činjenica bitnih za dalje vođenje postupka.

"S obzirom na to da ulica Ferhadija, kao ambijentalna cjelina, ima status dobra baštine, za postavljanje reklamnih tijela na navedenoj lokaciji neophodno je u postupku odobravanja, koji vodi nadležna služba Općine Stari Grad, pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS", kazali su iz KUP-a KS.

Poručeno je da će na osnovu utvrđenog stanja biti poduzete sve odgovarajuće, zakonom predviđene mjere, u okviru nadležnosti Inspekcije za zaštitu dobara baštine, o čemu će javnost biti pravovremeno informisana.