BiH
1

Općina Ilidža stipendira 387 nadarenih studenata i učenika

A. P.
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić danas je u sali Općine Ilidža uručio ugovore o stipendiranju nadarenih učenika i studenata.

Općina Ilidža i ove godine je stipendirala talentovane učenike u srednjem i studenate u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini. Stipendije je dobilo 387 talentovanih učenika i studenata i to 143 učenika i 244 studenta. Za ove namjene iz Budžeta bit će izdvojeno 356.160 KM.

Mjesečni iznos stipendije za učenike i studente prve godine je 78 KM, a za studente od druge do šeste godine kreće se u rasponu od 96 do 120 KM zavisno od postignutog rezultata u predhodnoj godini. Stipendije će se isplaćivati 10 mjeseci. Sredstva dodijeljena stipendijom se ne vraćaju.

"Danas mi je čast i zadovoljstvo izraziti ponos zbog vaših rezultata tokom godina i uspjeha u školovanju. Jedan od osnovnih postulata za mlade i za državu jeste obrazovanje. Imati znanje je nešto što vam niko ne može uzeti. Danas vas želim zamoliti, dragi učenici i studenti, da se uvijek ponašate kao dobri ljudi i ne dopustite da bilo šta naruši vaš integritet koji ste tako pažljivo stekli. Budite ljubazni i velikodušni prema ljudima koji se nađu na vašem putu. Sanjajte velike snove i u budite optimisti, hrabri i uporni čime god se bavili u životu", istakao je načelnik Memić.

Studentica Poljoprivrednog fakulteta Džanisa Zalihić zahvalila je Općini Ilidža za stipendiju, rekavši da će joj sredstva biti korisna za kupovinu knjiga i izlaske.