BiH
240

Općina Ilidža gradi vlastiti vodovod, savjetuju Sarajevu kako da riješi problem vodosnabdijevanja

Piše: A. Džano
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu postoji jedna vrsta monopola u preduzeću Vodovod i kanalizacija koje ucjenom želi riješiti svoje probleme, zato sve dublje tonu, rekao je u razgovoru za Klix.ba načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

On je komentarisao stalne probleme vodosnabdijevanja građana Sarajeva, čak i u jesenjem i zimskom periodu. Oštro je kritikovao preduzeće Vodovod i kanalizacija, te poručio kantonalnim vlastima da naprave "čistku“ u ovom preduzeću.

"Sramota je da Ilidža snabdijeva Sarajevo vodom, a Rakovica je bez priključaka na vodu. Tu smo već uložili 18 miliona KM kako bi se izgradio novi vodovod. To je projekat koji traje sedam godina. Išli smo ka tome da odvedemo glavnu vodovodnu infrastrukturu do granice sa općinom Kiseljak. Računamo da će se na taj vodovod priključiti blizu 3.000 kuća“, rekao je Memić za Klix.ba.

Prema njegovom mišljenju, u Sarajevu se posljednjih godina ništa nije radilo da bi se poboljšali uslovi vodosnabdijevanja.

Memić: Postoji jedna vrsta monopola u sarajevskom Vodovodu

"Vodovodna mreža gubi 60-70 posto vode koja se ispumpa s Ilidže. Sarajevu hitno treba da sanira ta mjesta jer ona prave i klizišta, zbog čega se javljaju nove opasnosti. Postoji dobra volja Evrope da nam pomogne. Međutim, postoji jedna vrsta monopola u sarajevskom preduzeću Vodovod i kanalizacija koje ucjenom želi riješiti svoje probleme, zato sve dublje tonu. Redukcije vode nisu uvedene zbog nedostatka vode, već zbog javašluka vezanog za plaćanje struje. Mislim da neko zloupotrebljava postojeći sistem ucjenjujući ga kako bi sebi platio troškove struje, a ljudima se priča da je problem u nedostatku vode. Neka mi neko kaže šta je Vodovod uradio u posljednjih petnaest godina? Šta su uradili svojim sredstvima da bi zaštitili resurse koje koriste“, naglasio je Memić.

Istakao je važnost izgradnje vodovoda na području općine Ilidža jer na pojedinim dijelovima općine postoje lokalni vodovodi koji su nesigurni i nepouzdani. Napominje da rješavanje problema otpadnih voda ide sporije od očekivanog.

"To nisu higijenski ispravne vode, a i općina troši novac za hlorisanje i održavanje. Zato je opći interes da svi građani mjesnih zajednica Rakovica, Blažuj i Vlakovo budu prikopčani na glavni vodovod. Imamo problem i sa fekalijama koje dolaze s područja općine Hadžići. Zato moramo rješavati ne samo naš problem, nego i problem kolektora iz druge općine. Također, moramo rješavati problem Miljacke koja je na prostoru Ilidže jača od Bosne i onda Miljacka dovede do toga da se voda vraća u Osijek“, kazao je Memić.

Podsjeća da će nakon završetka vodovoda na području Ilidže biti napravljen kanalizacioni sistem koji će odvoditi otpadne vode.

"Trenutno proširujemo Rakovički potok. Projekat će biti završen asfaltiranjem ulica na tom području“, rekao je Memić.

Na novi ilidžanski vodovod do sada priključeno 1.520 objekata

Novim vodovodom bit će obuhvaćene kuće na području od 12 kvadratnih kilometara, a u ovoj godini je planiran završetak izgradnje prve faze projekta. Iz Općine Ilidža navode da će već završetkom prve faze biti obuhvaćeno 75 posto stanovništva ovog područja.

Do sada je izgrađeno pet rezervoara ukupne zapremine 5.300.000 litara vode te pet prepumpnih stanica s pumpanjem vode do 700 metara nadmorske visine. Dovršen je i glavni distributivni cjevovod, kao i sekundarna vodovodna mreža

"U 2016. godini planirano je 350.000 KM za završetak izgradnje prve faze projekta. Realizacijom prve faze izgradnje sistema ukupno je planirano priključiti 1.750 objekata. Do sada je priključeno 1.520 objekata", istakli su iz Općine Ilidža.