BiH
0

Općina i grad ponovo nukleus za razvoj turizma na nivou lokalne samouprave

FENA
Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH, čime se, osim na federalnom i kantonalnom, turističke zajednice utemeljuju i na nivou grada, odnosno općine.

Aktualnim Zakonom, odnosno njegovim ranijim izmjenama i dopunama, bile su ukinute turističke zajednice općina, što je u praksi rezultiralo nezainteresiranošću jedinica lokalne samouprave za provedbu ovog zakona i do njihovog skidanja odgovornosti za stanje u ovoj oblasti.

Poticaj za izmjene ovog zakona zato je došao prvenstveno od predstavnika općina i gradova u kojima je razvijena turistička djelatnost, kao i sa radnih sastanaka kantonalnih turističkih djelatnika. Načelo za donošenje novog zakonskog rješenja jeste stvaranje mogućnosti da svaki nivo vlasti bude odgovoran za provedbu zakona i ukupno stanje u oblasti turističke djelatnosti.

Novi zakon vraća općinu ili grad kao nukleus za razvoj turizma na nivou jedinica lokalne samouprave, a ostavljena je mogućnost mjerodavnim tijelima jedinica lokalne samouprave, odnosno kantona, da uz saglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma mogu osnovati turističku zajednicu mjesta kao dijela općine ako za to postoje opravdani interesi.

U gradskoj, odnosno općinskim turističkim zajednicama članstvo je obavezno za sve pravne i fizičke osobe koje ostvaruju prihod kroz ugostiteljsku i turističku, odnosno s turizmom povezanu djelatnost.

Izmjenama i dopunama Zakona preciziran je rad turističkih zajednica, kao i to da njihove predsjednike, ovisno o razini na kojoj djeluju, imenuju federalni, odnosno kantonalni ministar, te načelnik općine i gradonačelnik.

Novim izmjenama i dopunama je, također, ranija nadležnost za oblast turizma s Federalnog ministarstva trgovine prenesena na Federalno ministarstvo okoliša i turizma.