Trpe posljedice
269

Općina Hadžići: Broj migranata u Ušivku promijenio nam je demografsku sliku i uslove života

Klix.ba
Općina Hadžića izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema. Poručuju kako je općina Hadžići među onih nekoliko mjesta koji trpe posljedice.

Naglasili su kako je prilikom rješavanja krize o smještaju dijela migranata u bivšu kasarnu "Ušivak" prekršen Ustav FBiH jer ih, kao lokalnu zajednicu, nisu konsultovali o tome prilikom donošenja odluke.

"Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni 'Ušivak' (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivaka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uslove života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložiti sigurnosnu situaciju", kažu iz ove Općine.

Napominju kako je njihovo stanovništvo posljednjih dana istraumatizirano ubistvom policajaca FUP-a i potragom za Edinom Gačićem koji se krio na tom području, te su opredijeljeni da se ne dozvoli pogoršavanje uslova života građana i sigurnosna situacija.

Kolegij općinskog vijeća i općinski načelnik Hadžića traže od nadležnih institucija da hitno i neodložno težište migrantske krize rasporede širom BiH, a ne kao do sada u samo nekoliko općina FBiH.

"Mi ćemo poduzeti sve mjere da stanovnicima općine Hadžići osiguramo sigurnost i normalne uvjete života što podrazumijeva sprečavanje enormnog povećanja broja migranata na području naše općine", zaključuje se u saopćenju koje potpisuju predsjedavajući OV Adi Kalem i načelnik Hamdo Ejubović.

Podsjetimo, pitanje migranata neriješeno je i u Cazinu i Bihaću gdje vlasti mjesecima apeluju na državu da im pomogne u upravljanju migrantskom krizom i preuzmu nadležnost nad centrima. Migranti su smješteni u Salakovcu, ali je ovdje država preuzela odgovornost.