Airvisual se izvinio
22

Općina Gračanica: Građani su uznemireni, nismo među najzagađenijim gradovima na svijetu

Klix.ba
Screenshot
Screenshot
Povodom objave rezultata kontrole zraka u svijetu na web stranici AirVisual i rangiranja općine Gračanice na visoko treće mjesto najzagađenijih sredina u BiH i Evropi te među 150 najzagađenijih gradova u svijetu, reagirala je Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove općine Gračanica.

Kako su saopćili, poslali su upit vlasniku web portala na kojim lokacijama je vršeno mjerenje i po kojim standardima su obrađeni rezultati mjerenja, odnosno da li su korišteni standardi Europske unije o kvaliteti zraka.

Odgovorom AirVisuala je potvrđeno da objavljeni podaci nisu tačni, da se ne odnose na Gračanicu i da u Gračanici nema postavljene mjerne stanice za mjerenje zagađenja zraka.

Prethodno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrđeno kako ova ustanova ovlaštena za kontrolu kvalitete zraka nije upoznata ko je u stvari Air Visual i po kojim parametrima vrši mjerenje kvalitet zraka, dok federalni zavod redovno na svojoj stranici objavljuje podatke o kvaliteti zraka u Federaciji BiH a da se pri tome redovno preuzimaju podaci Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona te kako se analize kvaliteta zraka vrše po EU standardima.

"U pisanom odgovoru AirVisuala uz izvinjenje na uznemiravanju građana Gračanice priznaju kako je došlo do pogreške zamjenom mjernog mjesta kvalitete zraka potvrđujući to i koordinatom mjerne stanice. Navedene koordinate se prema priznanju Air Visuala odnose na Skver u Tuzli a ne u Gračanici", naveli su.

Služba je u novom dopisu tražila od vlasnika web stranice da objavi na web stranici da su podaci za općinu Gračanica pogrešni i da izvrši ispravku podataka. Općina Gračanica očekuje od nadležnih organa u Federaciji BiH da se javno izjasne o podacima zagađenosti zraka u Federaciji BiH koji plasiraju javnosti u medijima te da li se isti i po kojim standardima mogu koristiti u radu.

Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove općine Gračanica žali što su građani olako prihvatili objavljene rezultate kao relevantne i uz negativne komentare nastojali da širenjem objave na društvenim mrežama uznemire naše građane.

"U isčekivanju ažuriranja podataka na stranici AirVisuala pitanje je da li će šteta u pogledu ugleda Gračanice, biti ispravljena.Zabrinjava i to što se sve češće na društvenim mrežama i u medijima objavljuju i djele neprovjerene informacije i vijesti bez provjere kod ovlaštenih institucija, agencija i zavoda koje nemaju priliku da na svaku lažnu vijest reaguju pravovremeno", saopćili su.