Neredovne uplate
43

Općina Foča u FBiH pred finansijskim kolapsom: Poslovi završeni, novca nema

Piše: E. A.
Ustikolina (Foto: Klix.ba)
Ustikolina (Foto: Klix.ba)
Iz općine Foča u FBiH upozoravaju na tešku finansijsku situaciju u ovoj lokalnoj zajednici. Od planiranih pola miliona KM za sedam mjeseci iz budžeta BPK Goražde ovoj je općini prebačeno 140.000 KM.

Općinski načelnik Zijad Kunovac tvrdi da je upitna isplata plata i osnovnih materijalnih troškova te podsjeća da je slična situacija bila i prošle godine. On upozorava da se općina nalazi pred finansijskim kolapsom.

"Odgovorno tvrdim da nikad teža finansijska situacija nije bila u 12 godina koliko sam načelnik Općine Foča. Glavni problem su neredovne tranše s viših nivoa vlasti prema BPK Goražde, što se onda odražava i na nas", kaže Kunovac.

On upozorava da je upitna realizacija projekata koji ugovorom obavezuju finansijsko učešće općine.

"Potpisali smo niz ugovora u kojima smo garantovali učešće, blizu 100.000 maraka učešća na milion maraka sredstava za projekte koji se implementiraju. Sada imamo problem što su poslovi završeni, izvođači dostavili fakture, a mi ne možemo osigurati 10 posto učešća", pojašnjava Kunovac.

O ovoj situaciji je raspravljano i na posljednjoj sjednici općinskog vijeća, a zaključak je da se organizira zajednički sastanak zastupnika u Skupštini BPK s prostora Foče u FBiH, kantonalnog premijera i predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde te ukaže na tešku finansijsku situaciju i predlože mjere za rješavanje aktuelnog problema.

Kunovac upozorava i na katastrofalne posljedice koje će, ukoliko se ne poduzme ništa, biti neminovnost u narednom periodu.

"Kad Vlada FBiH raspiše javni konkurs za projekt, da bi dobili projekt morate osigurati učešće, a onda se pravi još veća razlika između razvijenih i nerazvijenih općina. Parametri su također problem jer kod nas je broj stanovnika bio drugačiji 1996. Ljudi idu tamo gdje imaju veće privilegije, logično je da imaju bolje uslove u Sarajevu. Bojim se da će u budućnosti broj stanovnika u našoj lokalnoj zajednici biti minoran", kaže načelnik Kunovac.