Uputili inicijativu
0

Općina Centar za izmjenu Zakona o zakupu poslovnih prostora

FENA
Općinsko vijeće Centar je u dva navrata usvajalo zaključak kojim se predsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević obavezuje da inicira izmjene i dopune kantonalnog Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija.

" U prvom navratu, od Kantona smo dobili odgovor da to nije Ustavom potvrđena nadležnost Kantona, što svakako nije tačno jer je pomenuti zakon, koji je preuzet 1997. godine iz starih republičkih zakona, Skupština Kantona u prethodnim sazivima nekoliko puta mijenjala i dopunjavala. U novembru prošle godine, premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću i kantonalnom ministru privrede Rusmiru Sendiću po drugi put sam uputio inicijativu za izmjenu spornog člana 37. pomenutog zakona", ističe Kovačević.

On dalje navodi da je ova inicijativa jednostavna i da je za nju ponuđen prijedlog teksta koji se odnosi samo na sporni član, čijom bi se izmjenom u kvalitetnom smislu napokon dozvolilo svim općinama u Kantonu da ostvaruju svoja imovinska prava.

"To znači da bi se općinama moralo dati pravo da poslovne prostore kojima raspolažu isprazne i zapečate, ako im zakupci ne izmiruju potraživanja po osnovu zakupa, te da takve poslovne prostore putem Javnog oglasa stave na raspolaganje drugima koji bi u njima mogli razvijati svoje poslovne djelatnosti uz obavezno plaćanje zakupa općinama", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, usvajanje ove inicijative ne predstavlja veliki posao, posebno jer ne zahtjeva bilo kakvo političko usaglašavanje, a njegovom izmjenom u lokalnim zajednicama bi se stvorio povoljniji pravni ambijent u kojem bi bile onemogućene različite malverzacije koje sada postoje.

"Općina Centar neće nikada rješavati pitanje nagomilanih potraživanja neplatiša tako što će dugove otpisati ili oprostiti, kao što su neke općine radile, već ćemo insistirati na tim sredstvima, jer ona u konačnici ne pripadaju pojedincima već svim građanima naše općine", zaključuje predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević.

Prema odredbama važećeg Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Kantona Sarajevo, sve općine u Kantonu prinuđene su putem nadležnih sudova potraživati sredstva koje im za zakup poslovnih prostora duguju neplatiše i zahtijevati pražnjenje i pečaćenje vlastitih prostora, što traje u prosjeku oko pet godina.

U periodu trajanja sudskog procesa neplatiše i dalje koriste te prostore i nezakonito ostvaruju profit, jer ne izmiruju svoje obaveze prema općinama, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.