Podrška manjini
17

Općina Centar uručila po 100 KM učenicima romske nacionalnosti

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici i direktor Osnovne škole "Hasan Kikić" Almir Pleh su u utorak u prostorijama pomenute škole uručili prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 93 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar je iz budžeta za 2018. godinu obezbijedila 9.300 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2018/2019. godini u devet osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 93 učenika Roma, što je više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 83. Skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" na Gorici.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

"Općinska administracija na čijem sam čelu i u narednom periodu će biti posvećena djeci predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Mi ćemo nastaviti ulagati u vaše obrazovanje i vaspitanje, jer želimo da budete interoperabilni, multidisciplinarni i da budete poliglote. Ovo je dobar projekt i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života", naglasio je Ajnadžić.

Edvard Sejdić otac je tri dječaka koji pohađaju Osnovnu školu "Hasan Kikić".

"Otac sam petoro djece od kojih troje idu u ovu školu. Pomoć nam mnogo znači, uveliko će nam olakšati nabavku udžbenika i školskog pribora, ali i zimske garderobe s obzirom da dolaze hladniji dani", kazao je Sejdić.

Ramiza Bajramović, majka šestoro djece od kojih se troje školuje, izrazila je veliku zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ovakvoj vrsti pomoći.

"Mnogo nam znači ova donacija. Ja sam majka šestoro djece, a teško je djeci obezbijediti sve ono što im je potrebno. Ovaj novac ćemo iskoristiti za nabavku knjiga i pribora, ali i zimske garderobe", istakla je Bajramović.

Ove školske godine novčane donacije Općine dobili su učenici Romi iz devet osnovnih škola: "Hasan Kikić" (40 učenika), "Alija Nametak" (14 učenika), "Silvije Strahimir Kranjčević" (12 učenika), "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" (9 učenika), "Musa Ćazim Ćatić" (8 učenika), "Isak Samokovlija" (6 učenika), "Hasan Kaimija" (2) te jedan učenik iz Katoličkog školskog centra.

U današnjoj posjeti školi "Hasan Kikić" sa načelnikom Ajnadžićem bile su Jasmina Fazlić i Elma Sultanić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.