Zajedno sa stanarima
88

Općina Centar učestvovala u utopljavanju šest stambenih zgrada

Klix.ba
U okviru projekta postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja kojeg zajednički finansiraju stanari zgrada i Općina Centar, do sada su okončani radovi na svih šest stambenih zgrada koje su uključene u ovaj projekat u ulicama Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4.

Riječ je o projektu gdje Općina Centar iz svog budžeta sufinansira dio radova, najviše do 50 posto od ukupne vrijednosti, dok ostatak sredstava moraju prikupiti stanari stambene zgrade kolektivnog stanovanja. Općina Centar je za ovu namjenu u prošlogodišnjem budžetu izdvojila 110.185 KM koje su upraviteljima raspoređene na sljedeći način: „Epismont“-Bulevar Franca Lehara 13 (29.427 KM), „OKI upravitelj“ –Derebent 24-26 (14.756 KM), te Bolnička 50 (15.241 KM), „Sarajevostan“-Branilaca Sarajeva 4 (17.321 KM), „Fidges upravitelj“-Kaptol 28 (20.840 KM) i Kalemova 38 (12.600 KM).

Zadovoljstvo kvalitetno izvedenim radovima izrazio je Almedin Burek, predstavnik stanara objekta u Kalemovoj ulici na broju 38.

"Veoma smo zadovoljni urađenim poslom. Naša zgrada je sa vanjske strane bila toliko oštećena da se vidjela cigla. Sada osim uštede na plinskom grijanju, koje je uvedeno u zgradu, također je i estetski izgled zgrade puno bolji. Očekujemo da ćemo sva naša ulaganja u postavljanje fasade na zgradu vratiti za nekoliko godina kroz uštede na grijanju", objasnio je Almedin.

Kako je najavio načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, ovaj projekat ima za cilj povećanje energetske i ekološke efikasnosti, te uljepšavanja centralne gradske općine, a od ove godine osim objekata kolektivnog stanovanja će obuhvatiti i objekte individualne gradnje.

Na osnovu Odluke Općinskog vijeća Centar o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada, u martu prošle godine raspisan je javni poziv upraviteljima stambenih zgrada kolektivnog stanovanja da dostave zahtjeve za sufinansiranje postavljanja termo fasada. Nakon provedene procedure, Općinsko vijeće je na 12. redovnoj sjednici, održanoj 22. juna 2017. godine, usvojilo listu na kojoj je šest stambenih zgrada na pomenutim adresama.