Podizanje nataliteta
70

Općina Centar sufinansira troškove vantjelesne oplodnje sedam parova

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić razgovarao je sa sedam bračnih parova kojima Općina sufinansira troškove medicinske usluge vantjelesne oplodnje i uručio im potvrde o uplatama općinskih sredstava za tu namjenu.

Općina Centar je na ovaj način postala prva lokalna zajednica u FBiH koja je odlučila podržati vantjelesnu oplodnju. Za sada je riječ samo o pilot projektu čiji je inicijator načelnik Ajnadžić, a cilj je da se stvore što optimalniji uslovi za podizanje nataliteta koji posljednjih godina pada. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi znatan dio stanovnika, Općina nastoji pomoći parovima da na ovaj način ostvare potomstvo.

Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje do sada je u Općini Centar primljeno 14 zahtjeva od kojih je sedam odobreno i uplaćena su sredstva u ukupnom iznosu 11.350 maraka. U općinskom budžetu za 2017. godinu za tu namjenu je osigurano 50.000 KM, a isto toliko će se nastojati obezbijediti rebalansom budžeta.

"Mi smo jedna od prvih lokalnih zajednica koja je odlučila da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, pomogne svojim sugrađanima koji imaju tu vrstu problema i ostvare želju da dobiju potomstvo, što vam najiskrenije želim. Posebno me raduje saznanje da je već jedan postupak vještačke oplodnje, čije smo troškove sufinansirali, uspješno izveden i svi smo sretni zbog toga. Koliko ste vi sada sretni, toliko sam ja sretan što vam možemo na neki način pomoći", kazao je načelnik Ajnadžić i dodao da će Općina Centar nastaviti s projektom sve dok se država ne odluči na ovakav vid podrške jer za to postoji veliki interes i potreba. Ajnadžić i parovi su se složili da se organizuju u građansko udruženje kako bi pomagali jedni drugima, razmjenjivali iskustva i informacije u vezi sa vantjelesnom oplodnjom i zajednički ostvarivali saradnju sa institucijama u lokalnoj zajednici i šire.

Podsjećamo, Ajnadžić je donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje kojim su utvrđeni uslovi, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu te vrste novčane pomoći stanovnicama općine Centar koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Pravilnikom je propisano da će Općina sufinansirati dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

Ovaj projekat nije jedini koji realizuje Općina Centar u pronatalnoj politici. Tako se, između ostalog, dodjeljuju i jednokratne novčane pomoći svim porodiljama sa područja općine Centar.