Jednokratna pomoć
44

Općina Centar sufinansira nabavku implantata za žene oboljele od karcinoma dojke

FENA
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odobrio je izmjene Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe.

Novim izmjenama proširena je kategorija osoba koje su obuhvaćene pomenutim pravilnikom, i to na žene oboljele od karcinoma dojke kojima je potrebna pomoć u sufinansiranju nabavke silikonskog implantata i žene operisane od karcinoma dojke koje nisu zdravstveno osigurane, a kojima je potrebno finansirati nabavku proteze sa specijalnim grudnjacima.

Također se ukazala potreba da se osobama oboljelim od karcinoma pomogne u nabavci preparata za jačanje imuniteta. Općina Centar je na ovaj način postala prva lokalna zajednica u BiH koja sufinansira nabavku implantata za žene oboljele od karcinoma dojke.

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ženama koje boluju od karcinoma dojke, opake bolesti koja je, nažalost, sve češća pojava u našem društvu.

"Karcinom dojke je opaka bolest gdje moramo priskočiti u pomoć našim majkama, sestrama i kćerkama u njihovoj životnoj borbi. Usvajanjem izmjena Pravilnika stvorili smo pretpostavke da krenemo sa implementacijom ovog izuzetno značajnog projekta. Ovaj pravilnik će biti na snazi sve dok država ne preuzme na sebe obavezu da se pozabavi ovim problemom. Kada mi je predstavljen rad Udruženja "Zajedno smo jedno" i projekti za dobrobit žena oboljelih od karcinoma dojke, nije bilo nikakve dileme oko podrške njihovim humanim aktivnostima koju ćemo pružati i ubuduće", poručio je Ajnadžić.

Prema odredbama pravilnika, žene koje su operisane od karcinoma dojke, bez obzira na ukupne prihode domaćinstva, imaju pravo na sufinansiranje troškova nabavke implantata na osnovu preporuke ljekara specijaliste i predračuna od ovlaštenog dobavljača medicinskih sredstava, u maksimalnom iznosu do 1.000 KM. Žene koje su operisane od karcinoma dojke, a nisu zdravstveno osigurane, imaju pravo na sufinansiranje troškova nabavke implantata na osnovu preporuke ljekara specijaliste i predračuna od ovlaštenog dobavljača medicinskih sredstava, u maksimalnom iznosu do 300 KM.

Potpisivanju pravilnika prisustvovala je i predsjednica Udruženja "Zajedno smo jedno" Nermina Hasić koja je izrazila duboku zahvalnost Općini Centar predvođenu načelnikom Ajnadžićem.

"Fascinirana sam bila time što ste vodili računa i o onim ženama koje nemaju zdravstveno osiguranje jer te žene dolaze nama i mi im poklanjamo korištene proteze, što je zaista poražavajuća činjenica. U nedjelju će biti održana jedanaesta trka "Race for the cure" (Trka/šetnja za ozdravljenje) čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH. Općina Centar je obezbijedila 4.500 obroka za učesnike trke, a to je samo jedan u nizu primjera podrške koju nam pruža ova lokalna zajednica", istakla je Hasić, te pozvala sve zainteresovane da se pridruže utrci koja počinje u 11 sati na lokalitetu ispred Sarajevo City Centra.

Pravo na jednokratnu pomoć za pomenutu namjenu mogu ostvariti žene čije je prebivalište na području općine Centar Sarajevo najmanje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u ovoj općini. Tokom cijele kalendarske godine moguće je podnijeti zahtjev na Protokol Općine Centar i na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne potrebe, moguće je odobriti samo jednom godišnje isplatu jednokratne socijalne pomoći, saopćeno je iz Općine Centar.