Slučaj Hastahana
71

Općina Centar spremna ponuditi novu alternativnu lokaciju za gradnju zgrade Centralne banke

B. R.
Srđan Mandić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Srđan Mandić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (NS) poručio je da je lokalna vlast spremna Centralnoj banci ponuditi novu alternativnu lokaciju za pravljenje njene građevine, a čija je gradnja prvobitno planirana u parku Hastahana.
Ovo je istakao u pismo guverneru ove banke Senadu Softiću. U pismu je naveo da su u Općini potpuno svjesni značaja i uloge Centralne banke, kao i da su posebno ponosni na to da je sjedište Centralne banke na području ove općine i da je Centralna banka zainteresovana za dalje investiranje. Mandić je zahvalio, kako je istakao, na razumijevanju prema građanima.

"Veoma smo zahvalni što ste kao državna institucija Bosne i Hercegovine prepoznali važnost stava i mišljenje građana, ali i naše iskrene namjere na iznalaženju adekvatnog rješenja u cilju stvaranja mogućnosti za dalje investiranje", poručio je.

Uvjerava Softića da, kako je istakao, vrlo spremno i odlučno pristupaju rješenju ovog problema koje će biti na zadovoljstvo i institucija i građana općine Centar. Podsjetio je na zahtjev Centralne banke za ustupanjem alternativne lokacije za gradnju u blizini poslovnog kompleksa Sarajevo City Center (SCC). Napominjemo da je lokalna vlast kao prvobitnu alternativnu lokaciju ponudila onu u naselju Velešići, ali je Centralna banka odbacila ovu ponudu.

"Vašim aktom aktuelizirali ste otvorena pitanja u vezi sa gradnjom poslovne građevine Centralne banke te iskazali namjeru za rješavanje problema na zadovoljstvo i u interesu kako Centralne banke, tako i Općine Centar. U istom aktu ste predložili rješenja konkretnog problema u smislu izdavanja urbanističke saglasnosti za gradnju zgrade Centralne banke u parku Hastahana ili da se Centralnoj banci ponudi adekvatna, primjerena zamjenska parcela. U tom pravcu zahtijevano je da se dostave podaci o raspoloživim lokacijama, neizgrađenim građevinskim parcelama u isključivom vlasništvu Općine Centar, koje trebaju ispunjavati određene kriterije u pogledu površine, adekvatnog saobraćajnog prilaza te da se nalaze u užoj gradskoj jezgri (prednost Marijin-Dvor ili bliža okolina) na udaljenosti od korita rijeke Miljacke minimalno 200 metara uz mogućnost podzemne i nadzemne gradnje po principu dvije etaže ispod prizemlja, prizemlje plus tri etaže iznad. Kao konkretan prijedlog naveli ste lokaciju u neposrednoj blizini trgovačkog centra SCC na Marijin-Dvoru za koju smatrate da je primjerena vašim potrebama, pri čemu insistirate da se Općina Centar obaveže da će ubrzati sve administrativne procedure za izdavanje neophodnih dozvola na tom lokalitetu", ukazali su.

U odgovoru na ovaj zahtjev, načelnik Mandić je podsjetio da Općina Centar nije u mogućnosti izdati urbanističku saglasnost za gradnju u Hastahani, jer bi time, kako je naveo, postupili suprotno važećim pozitivnim propisima, a na šta su ukazale i nadležne institucije.

No, tvrdi da su spremni razmotriti zahtjev za novom alternativnom lokacijom.

"Naglašavam da smo vrlo ozbiljno razmotrili vaš prijedlog konkretne lokacije na Marijin-Dvoru za koju postoji spremnost sa naše strane da bude predmet daljih dogovora, ali smo isto tako spremni ponuditi i druge prijedloge koji se nalaze na Marijin-Dvoru, a odgovaraju kriterijima koje ste naveli u svom aktu", potcrtao je.

Guverneru Softiću je obećao da će općinska administracija preuzeti obavezu preduzimanja, kako je naglasio, svih neophodnih aktivnosti na što bržem provođenju administrativnih procedura u cilju rješavanja ovog pitanja i sticanja uslova za gradnju građevine Centralne banke.

Mandić je pozvao Softića na sastanak kojem bi prisustvovali i članovi stručnih timova obje institucije, a na kojem bi razmotrili sve opcije i mogućnosti, kako za predloženu lokaciju, tako i za eventualno druge odgovarajuće lokacije.

"Kao termin za održavanje sastanka predlažem 18. oktobar ove godine u 11 sati u prostorijama Općine Centar. Unaprijed se radujem zajedničkom sastanku i razvijanju uspješne dalje saradnje na obostrano zadovoljstvo i u interesu vaše institucije, Općine Centar Sarajevo i svih građana", naveo je načelnik Mandić u pismu guverneru Softiću.

Podsjećamo, Centralna banka je kupila dio zemljišta u parku Hastahana za 4,9 miliona KM. Prethodna općinska administracija na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem (SDA) je 2019. usvojila regulacioni plan kojim je to omogućeno. Bilo je predstavljeno i arhitektonsko rješenje za trezor koji je izradio arhitektonski studio Grupa Arh. Rješenje je izabrano javnim pozivom.

Ali, nova općinska vlast smatra da tu ipak ne treba graditi ovu građevinu, tj. da Hastahana isključivo treba biti park. Takvog mišljenja je i dio građana koji su se protivili gradnji. Da će Hastahana biti park bilo je jedno od Mandićevih predizbornih obećanja.