BiH
0

Općina Centar spremna pokrenuti proceduru za izgradnju vodovoda sa izvorišta Uroševo vrelo

Klix.ba
(Press služba Općine Centar)
Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, posjetili su 13. novembra 2015. godine naselje Radava na Nahorevu gdje su sa lokalnim stanovnicima razgovarali o rješavanju problema vodosnabdijevanja tog područja.

Mještani su upoznali predstavnike Općine da je još davne 1928. godine izgrađena kaptaža na izvorištu Uroševo vrelo čiju vodu do danas koristi samo mali broj domaćinstava. Veći dio naselja Radava, oko 50 domaćinstava čije su kuće iznad vrela, nikada nisu imali mogućnost da dobiju ovu vodu u svoje domove.

"Uz rješavanje aktuelnih problema stanovnika Nahoreva, mi ćemo preuzeti obavezu da se veoma ozbiljno fokusiramo na iskorištavanje kapaciteta Uroševog vrela. U naš plan aktivnosti odmah stavljamo obavezu da nadležni institut ispita kapacitet i kvalitet vode sa Uroševog vrela. Za nas u Općini Centar isti prioritet imaju projekti izgradnje vodovodne mreže sa izvorišta Klanice, Bijele stijene i Uroševog vrela", objasnio je predsjedavajući Ajnadžić prilikom razgovora sa stanovnicima Nahoreva.

Lokalitet gdje je Uroševo vrelo u vlasništvu je porodice Miloša Ćukovića koji stanuje na adresi Radava 24. Prema njegovim riječima, nasljednik vlasnika zemlje na kojoj je izvor spreman je potpisati saglasnost da se okonča ovaj projekat kako bi sva domaćinstva na Radavi dobila vodu.

Delegacija Općine Centar je obišla i lokalitet gdje su završeni radovi na sanaciji klizišta i asfaltiranju dijela Nahorevska ulice između brojeva 111 i 167. Stanovnik ove ulice Mujo Tučić koji živi na broju 159 pohvalio je ovaj projekt Općine Centar i naglasio da mještani više ne moraju strahovati od klizišta te da su sada umjesto starog makadamskog puta dobili moderno uređenu saobraćajnicu.

U općinskoj delegaciji su također bili Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Vijeća, Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i Haris Vlajčić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća.